Ugrás a cikkhez
Reklám

A bő egy éve létrejött Megafon központ annak idején azzal az önmeghatározással indult, hogy "profi Facebook-harcosokat" képeznek majd, akiknek segítenek a közösségi médiában elnyomott hangjuk felerősítésében. Ebből a gyakorlatban aztán az lett, hogy óriási hirdetési pénzekkel támogatják 8-10 ember – jellemzően a kormánybarát médiából kikerült figurák – bejegyzéseit.



Fotó: Megafon / Facebook

Nagyjából a tavalyi ellenzéki előválasztással párhuzamosan emelkedett a Megafon a legtöbbet költő magyar facebookos közéleti hirdetők közé, év végére pedig átvették az első helyet ezen a listán – ami különösen úgy nagy szó, hogy a Facebook Ad Library 2019 áprilisa óta dokumentálja ezeket a pénzmozgásokat, vagyis bő egy év hátrányból indult a Megafon. December 31-én pedig átlépték az 500 millió forintos álomhatárt is; a 2022-es évet pontosan 503 782 484 forint elköltésével a háta mögött kezdte a szervezet, írja a Telex.

Ebből 182 milliót decemberben hirdettek el, vagyis ha tartják ezt a tempót (és a választás előtti időszakban valószínűleg fogják is tartani), márciusban meglesz az egymilliárd is.

Csak hogy tudjuk hova tenni ezt az összeget:

Az összes magyar nyelvű politikai hirdetés 4,1 milliárd forinttal gazdagította a Facebookot az elmúlt bő két és fél évben.

A Megafon 500 milliója összesen 12 oldal fizetett bejegyzéseire ment el, ezek között van két, már törölt, illetve sorsára hagyott oldal is (saját bevallásuk szerint azért indítottak újat a gazdáik, mert "cenzúrázta őket a Facebook"). A Megafon weboldalán a kezdetek óta a támogatott partnerek között szerepel az ősfideszes publicista, Bayer Zsolt neve is, érdekes módon azonban az ő bejegyzéseit egyetlen alkalommal sem szponzorálták még.

Hogy mindezt miből finanszírozzák, arról annyit lehet tudni, hogy saját bevallásuk szerint nincs közpénz a háttérben...




A Megafon hirdetési stratégiája a nyers erő elvén alapul, nem igazán törődnek a reklámok célzásával különféle célcsoportokra, inkább azt próbálják elérni, hogy szó szerint a csapból is az ő üzeneteik folyjanak. Vagyis aránylag kevés bejegyzést szponzorálnak, de azokat sok pénzzel, alkalmanként akár több millióval; így elérve azt, hogy ezek a bejegyzések gyakorlatilag minden magyar facebookozó üzenőfalára eljussanak. Mivel jellemzően videós bejegyzéseket terjesztenek hirdetésként, és a videók megtekintési adatai publikusak, nagyjából az is látszik, mekkora az elérése a kampányaiknak: karácsonykor például 3 nap alatt 5 millió megtekintése volt a megafonos szponzorált videóknak. (A nem szponzoráltaknak jellemzően pár tízezer jön össze.)

Bár a pénzért vett elérésük óriási, a megafonos "influenszerek" 2-3 kivételtől eltekintve nem éppen kirobbanóan népszerűek: pár tízezer követőjük van, és nem is özönlenek őrült módon a lájkok a bejegyzéseikre. Az egyik decemberi héten például a Megafon központi oldala 4 millió forint elköltésével is csupán 2000 lájkot, kommentet és egyéb reakciót kapott a bejegyzéseire, vagyis nagyjából kétezer forintért vette a lájkok darabját.

A Megafon fő terepe a Facebook, de YouTube-on is aktív. Itt jóval kevesebb pénzt költenek, a publikus adatok szerint 18 millió forint az eddigi számlájuk. Érdekes viszont, hogy itt nem a saját, hivatalosan támogatott influenszereik csatornáiról szponzorálnak videókat, hanem egy Budapest beszél nevű, tőlük papíron teljesen független, de tematikában, irányultságban abszolút egyező oldalról.

Az Állami Számvevőszék állásfoglalása szerint egyébként a közösségi médiában megjelenő politikai-közéleti hirdetések "nem szoríthatók be a jelenlegi politikai hirdetésekhez kapcsolódó hazai jogszabályok közé", vagyis nem vonatkoznak rájuk például a választási kampányokban a hirdetésre fordított pénzt limitáló szabályok sem.

Korábban írtuk:

- A politikusok közül Toroczkainak van a legtöbb YouTube-feliratkozója

- Dúró Dóra nyerte a lájkbajnokságot, a Telex "végtelenül szomorú"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából