Ugrás a cikkhez
Reklám

Domokos László április 30-ig havi 2,6 millió forintot keresett. Azóta 3 millió 958 ezer 800 forint – a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett havi átlagos bruttó kereset 12-szerese – az illetménye az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöki posztján.

Az alelnök esetében a szorzó 10,5, Warvasovszky Tihamér így havonta közel 3,5 millió forintot vihet haza.




A változásra, amely a számvevőszékről szóló új törvénynek köszönhető, az Átlátszó egyik olvasója hívta fel a figyelmet. A jogszabály módosítását április elején fogadta el az Országgyűlés.

Az oknyomozó portál emlékeztetett: a tervezett módosítást a köztársasági elnök tavaly decemberben megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, több elemet kifogásolva az akkor megszavazott szövegben.

Áder János egyebek mellett azt írta, hogy a szabályozás egyértelműen hátrányosabb, kiszolgáltatottabb helyzetet eredményez a számvevők számára. Különös jelentőséget ad ennek az a körülmény is, hogy az az átlagosnál szigorúbb erkölcsi követelményeket és magatartási szabályokat fogalmaz meg, valamint magas szintű, független és a közérdek iránt elkötelezett munkát vár el a tőlük. Kifogásolta továbbá, hogy a törvény a pontos szabályozási tárgy és keretek meghatározása nélkül hatalmazza fel az Állami Számvevőszék szervezetére és működésére vonatkozó szabályok megállapítására az ÁSZ elnökét.

(HVG - Átlátszó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából