Ugrás a cikkhez
Reklám

Rendben elkezdődött az egyhetes sztrájk az Audi Hungáriánál, a cég teljes telephelyén megállt a munka – közölte a hvg.hu-val Szimacsek Tibor, a munkabeszüntetést szervező Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elnökségi tagja. "Semmiféle probléma, rendbontás nem történt" – mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint az audis dolgozók nagyon fegyelmezettek.

Az első tájékoztatót délelőtt 10-kor tartják, akkor lesz pontosabb információ arról, hogy a műszakból hányan vesznek részt a munkabeszüntetésben. A január 18-ai kétórás, figyelmeztető sztrájkban gyakorlatilag az összes műszakban lévő dolgozó (az Audi 13 ezer alkalmazottja közül körülbelül 4 ezer) részt vett, a szakszervezeti vezető most is ugyanerre számít. Szimacsek Tibor szerint a dolgozók hozzáállását a sztrájkhoz jól jellemzi, hogy akadt olyan ember, akit az éjszakás műszak után úgy kellett hazaküldeni pihenni, mert maradni akart támogatni a munkabeszüntetésben részt vevő, délelőttös műszakba beosztott kollégáit.

A szakszervezet egy nappal korábban, január 23-án hirdette meg az egyhetes munkabeszüntetést, mivel lejárt az egyeztetési időszak, és nem sikerült megegyezniük a céggel a 2019-es béremelés mértékéről. A sztrájk bejelentése után, illetve a sztrájk elkezdésekor (reggel 8-ig bezárólag) a szakszervezet nem kapott új ajánlatot a vállalat vezetésétől – közölte Szimacsek Tibor.

A szakszervezet és a cég ugyan folyamatosan tárgyaltak, de az álláspontok nagyon messze vannak egymástól – mondta a hvg.hu-nak a sztrájk bejelentése után Szimacsek. Valójában igazi tárgyalás, alkudozás nem volt, a szakszervezet követeléseire az Audi azt reagálta, hogy azok nem fogadhatók el. Ha az egyhetes sztrájk nem jár eredménnyel, akkor folytatni fogják, mert "más lehetőségük nincsen".





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából