Ugrás a cikkhez
Reklám

Az MSZP "nagyvonalú" ajánlattal fordul "a demokratikus ellenzéki pártokhoz" a listás választási helyek elosztása érdekében - közölte az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Botka László azt mondta: az MSZP a listás helyek felét felajánlja a potenciális szövetségeseknek, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a Momentumnak, az Együttnek, a Magyar Liberális Pártnak és a Párbeszédnek. Hozzátette: a listás helyek elosztásának arányát a választói támogatottság, a március és augusztus közötti közvélemény-kutatási adatok alapján határozták meg.

A szocialista politikus közölte, ha ajánlatukat elfogadják, akkor minden demokratikus ellenzéki párt ott lehet a parlamentben, nagyon jó választási szereplés esetén pedig önálló frakciójuk is lehet. Szerinte alig fél évvel a következő parlamenti választások előtt egyértelműen kimondható: a magyar emberek döntő többsége kormányváltást akar.




Minden felmérés azt mutatja, jóval többen vannak, akik elégedetlenek az orbáni rendszerrel, mint amennyien elégedettek – közölte. Elmondta, az ellenzéki oldalon eljött “a tettek ideje”. ”Megvan az ideje a versengésnek és megvan az ideje az együttműködésnek” – fogalmazott Botka László.

A miniszterelnök-jelölt szerint a választópolgárok többsége csak akkor fog a demokratikus ellenzéki oldalra szavazni, ha egyértelműen azt látja, hogy ezek a politikai erők valóban győzni akarnak. Hozzátette: arra kéri a demokratikus ellenzéki pártok vezetőit, hogy hozzák létre a teljes körű választási szövetséget.

Botka László elmondta, hogy az ellenzéki pártoknak tett javaslatát először az MSZP országos választási bizottságával ismertette, amely támogatta azt. Mint mondta, megnézték a pártok választói támogatottságát azon közvélemény-kutatóknál, amelyek személyes megkérdezéssel készítettek minden hónapban kutatást.

A kiosztott sajtóanyag szerint a szocialisták harmadolták az országos lista 96 helyét és harmadonként állapították meg a pártoknak járó mandátumokat. E szerint az MSZP-nek 16-17, a DK-nak 5-6, az LMP-nek 4, a Momentumnak 2-3, az Együttnek 2, a Liberálisoknak és a Párbeszédnek 1-1 hely járna harmadonként.

Botka László közölte, javaslatukat a nap folyamán elküldik mind a hat ellenzéki pártnak. Közölte azt is, a választást a 106 egyéni körzetben lehet megnyerni. Az a fontos – folytatta – , hogy mind a 106 körzetben olyan jelöltet találjanak, aki leginkább alkalmas a győzelemre.

Elmondta, az elmúlt hónapokban is tárgyalt a demokratikus ellenzéki pártok vezetőivel és úgy látja, hogy a 106 választókörzetben meg fognak tudni állapodni. Botka László beszámolt arról is, hogy mostani ajánlatukról a következő napokban tárgyalásokat kezdenek a pártokkal, a tárgyalásokat ő és Molnár Gyula pártelnök, valamint Hiller István választmányi elnök fogja vezetni.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerepét firtató kérdésre Molnár Gyula azt mondta, egy tárgyalás kezdetére készítettek ajánlatot. Arra készülnek, hogy nyitott, konstruktív tárgyalást fognak lefolytatni – hangsúlyozta, hozzátéve: az út elején nem szeretnék az út végét meghatározni. Elmondta, nem változtak azok a feltételek, amelyek “áldozatokat követelnek mindenkitől”.

Szólt arról is, hogy új ajánlatról van szó, és azt kérik a politikai partnerekről, hogy ne a régi válaszokat mondják vissza.

Hiller István arról beszélt, hogy a tárgyalásokon a programok összehangolásért felelős. Meggyőződése szerint nincs olyan különbség a programok között, amely megakadályozná a pártok együttműködését.

A győzelem forgatókönyve

Kérdésre válaszolva Botka László szólt arról is, hogy a koordinált választási indulás a jelenlegi választási rendszerben nem vezethet győzelemre, mert azt üzeni a választóknak, hogy “ezek nem is akarnak győzni”. A győzelemnek egy forgatókönyve van: a közös országos lista és a közös jelöltek az egyéni választókerületekben – mondta, majd megjegyezte: aki nem ezt akarja, bármit is mond, nem az Orbán-rendszert akarja leváltani, hanem csak saját maga túléléséért küzd.

Három vagy több párt közös listája esetén a parlamentbe jutási küszöb 15 százalék a jelenlegi választási szabályok szerint. Molnár Gyula kérdésre válaszolva reagált a német választásokra. Elmondta, tudomásul veszik az eredményt, gratulálnak Angela Merkel kancellárnak. Hozzátette: gratulálnak a Német Szociáldemokrata Pártnak is, amely helyes döntést hozott arról, hogy kimarad a koalícióból, most ugyanis az ellenzékből építkezés ideje jön el.

A sajtótájékoztató végén Botka László és Molnár Gyula odament egy táblához, amely két részre volt osztva. A tábla fehér oldalára a Kormányváltók szövetsége volt írva, a másik, fekete oldalára az, hogy Orbán Viktort hatalomban tartók. A tábla közepére voltak felragasztva a baloldali ellenzéki pártok nevei. A politikusok az MSZP-s, négyzet alakú lapot átragasztották a bal oldalra, a Kormányváltók szövetsége felirat alá.

Frissítés: Elég gyorsan kikosarazták Botkát a demokraták

Az MSZP szerint nagyvonalú ajánlatot tettek le a többi ellenzéki párt asztalára, de ezt a többiek nem pont így látják. A tárgyalási alap az, hogy a szocialisták viszik a listás helyek felét, a maradékot ajánlották fel a többi pártnak. Molnár Gyula pártelnök azt kérte a többi párttól, hogy a jelenlegi ajánlatukra ne a régi válaszokat adják, ebben azonban csalódnia kell, mert pont ugyanazt mondja mindenki rájuk, mint eddig. A fajtársi HVG kérdezte a demokratákat.

DK: Nincs új elem Botka javaslatában

Gyurcsány Ferencen áll vagy bukik, hogy lesz-e megállapodás a Demokratikus Koalícióval: Botka nem akarja Gyurcsányt a közös listára (most is azt mondta, székely nagyapját idézve, ha változás lesz, majd szól), Gyurcsány – és pártszavazás alapján a Demokratikus Koalíció tagsága – viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a pártelnökük rajta legyen a pártlistán. Ha az közös, akkor azon. Borítékolható volt tehát a szocialisták ötletére adott válaszuk.

"Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének ma ismertetett javaslatában nincs új elem, Botka László korábbi, már többször elmondott javaslatát ismételte meg. Erről álláspontunkat többször is nyilvánosan kifejtettük. Ezért a ma megismételt javaslattal érdemben nem kell foglalkoznunk, korábbi véleményünk ismeretében azzal nincs dolgunk."

Ők a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalommal tárgyalnak – amellyel az MSZP nem számol –, de minden más tárgyalást szívesen vesznek, előfeltételek nélkül. A DK szerint a 106 egyéni körzetben induló jelöltekről kell megállapodni a kormányváltáshoz.

LMP: A szocialistákkal nem lehet kormányt váltani

Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté azt mondta, a párt továbbra is úgy gondolja, nem lehet leváltani a kormányt olyan szereplőkkel, akik 2010 előtt kormányon voltak.

Olyanokkal keresik az együttműködést, akik új erőt jelentenek. Ilyen ajánlatot is kaptak, méghozzá Juhász Pétertől, az Együtt elnökétől, aki az "Új Pólus" létrehozásáról akar tárgyalni az LMP-vel, a Párbeszéddel és a Momentummal. Kanász-Nagy azt mondta, Szigetvári Viktor 2010 előtti szerepvállalása miatt valóban kérdőjeles lehet az Együtt-tel való együttműködés, de miután Szigetvári Szél Bernadettet tartja a legjobb miniszterelnök-jelöltnek, így érdeklődve várják, milyen formában tudja támogatni Szélt. Viszont az LMP nem vesz részt olyan együttműködésben, amelyben a 2010 előtti pártokkal fognának össze.

Egyelőre arra van kongresszusi felhatalmazásuk, hogy Gémesi György új pártjával tárgyaljanak, más szervezettel nem egyeztetnek. Kérdésünkre, hogy Juhászék felvetésére mi lesz a válasz, a szóvivő azt mondta, a felvetést megtárgyalja majd az elnökség, törekszenek rá, hogy új szereplőkkel keressék a megegyezés lehetőségét. Kérdésünkre, hogy ezzel a négy szereplővel elképzelhetőnek tartják-e az Új Pólust, a szóvivő azt mondta, a korábbi döntés alapján nem lehet ezt sem kizárni, de döntés még nincs.

Momentum: Nem úgy készülünk 2022-re

A Momentum szóvivője, Hajnal Miklós a HVG megkeresésére azt írta, Botka László ugyanazt kínálja most, 2018-ban, amit Mesterházy Attila kínált 2014-ben.

"Az eredmény ismert, mai napig isszuk a levét a 2014-es Összefogás kudarcának, nem szeretnénk hozzájárulni a 2018-as megismétléséhez. A Momentum nem azért politizál, hogy parlamenti székekhez jusson, hanem hogy jobb hellyé tegyük Magyarországot, így nem az számít, hogy hány parlamenti helyet ajánl az MSZP."

Juhász Péter megkeresését azért utasítják majd vissza, mert a koncepcióhoz hozzátartozik az is, hogy visszalépnének az MSZP–DK javára. Szerintük ez a koncepció sem tér el attól, amit Mesterházy vagy Botka meghirdetett.

A Momentumot támogató milliárdos, Bojár Gábor egy interjúban azt mondta, az Új Pólust reális felvetésnek tartja, az LMP és Momentum rivalizálása súlyos felelőtlenség. A lap kérdésére, hogy Bojár Gábornak mekkora beleszólása van a párt életébe, Hajnal Miklós azt válaszolta, Bojár a szakpolitikai program kidolgozásában segített szakértőként, de a párt politikai irányvonalába nincs beleszólása, arról a küldöttgyűlés tagjai döntenek.

Nem tartanak attól, hogy szétaprózódnának a szavazatok, ha külön indulnak. "A Momentum a legjobb jelölteket keresi és indítja. Arról, hogy a szavazatok hogyan oszlanak meg a választáson induló pártok között, a választók hoznak végső döntést, nem a Momentum."

A liberális lap kérdésére megmagyarázták azt is, hogyan értette Fekete-Győr András pártelnök, hogy 2022-re készülnek – amely kijelentéséért több pártvezető bírálta. Szerintük Fekete-Győr arra utalt, hogy a "rendszerváltás befejezéséhez", az ország rendbetételéhez reális cél a 2022, amúgy pedig 2018-ra készülnek, és hisznek benne, hogy a választók jelentős része is generációváltásra vágyik.

Együtt: "Nem hiszek ebben a listában"

Az Együtt elnöke, Juhász Péter azt mondja, a kormányváltáshoz új szavazókat kell bevonzani, lehetőséget kell adni minden szavazónak, hogy tudjon listát választani, ezért nem tudja elfogadni Botka javaslatát. "Nem a mandátum számít, ha fix befutó helyet ajánlanak, akkor sem hiszek az egy listában." Juhász szerint a kormányváltáshoz két lista visz közelebb, a másik összerakásán dolgozik az Új Pólusra vonatkozó tárgyalásokkal.

A liberálisok szerint nem értékelték túl őket

"Áttanulmányozzuk Botka László javaslatát, az ügyvivői testület dönt a kérdésben, de ez megfelelő kiindulási alap, hogy elkezdődjön a gondolkodás az ellenzéki oldalon" – válaszolta a lap megkeresésére a Liberálisok elnöke, Fodor Gábor. Szerinte sok mindenen lehet vitatkozni, de pozitív, hogy végre valaki elgondolkodott, milyen keretek között lehet együttműködni. Fodor pártja a teljes listán 3 helyet kapna, szerinte ezzel nincs túlsúlyozva a párt, minden kutatásban a Párbeszéd előtt vannak. "Nem akarunk sérelmi politizálást, se másokat vizsgáló politikát csinálni." Finomításokon persze lehet gondolkodni.

Miután Szent-Iványi István Botka külpolitikai felelőse, megkérdezték, beelőzheti-e őt a listán. Fodor erre azt mondta, "föl sem merül, hogy most a listán gondolkodjanak". Arról nem fantáziál, mi lesz, ha csak a Liberálisok maradnak Botkáék mellett.

Párbeszéd: "Mindkét helyre megyünk"

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke Botkáék konkrét ajánlatát nem akarta minősíteni, ezt majd személyesen teszi meg a szocionistáknak. Azt mondta, minden tárgyaláson szívesen részt vesznek, a lényeg, hogy meg kell állapodni az egyéni körzetekben. A párt korábbi döntése mindenesetre arra hatalmazta fel őket, hogy az Új Pólusról tárgyaljanak Juhászékkal, bár úgy látja, annak a szekere sem áll túl jól.

(MTI - HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából