Ugrás a cikkhez
Reklám

Minden évben újabb nevekkel bővül a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyen található emlékfal - mondta Szabó László, a központi rendezvényt szervező Honvédelmi Minisztérium nemzeti rendezvényszervező főosztályának programigazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Az Országgyűlés 2000-ben született döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a "holokauszt magyarországi áldozatainak" emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Mivel idén április 16. egybeesik a keresztény húsvét és (főleg) a zsidó pészah ünnepével is, ezért a holokauszt-emléknappal kapcsolatos állami megemlékezéseket 19-én, szerdán rendezik meg.

Szabó László az M1-en elmondta: a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyen délután 3 órakor Grósz Andor, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnökének köszöntőjével kezdődik megemlékezés. Ezt követően Köves Máté Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, a Honvédelmi Minisztérium tábori főrabbija beszél. Az ünnepi (!) beszédet Simicskó István honvédelmi miniszter mondja. Majd Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója avatja fel az újabb neveket tartalmazó táblákat.

(Híradó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából