Ugrás a cikkhez
Reklám

 A 10 engedélyezett jelölt közül megválasztották a hat alelnököt: 573 szavazólapot számoltak össze a szavazatszámlálók. Az eredmény:

Bana Tibor - 131 szavazat
dr. Gyüre Csaba - 169 szavazat
Kepli Lajos - 175 szavazat
Murányi Levente - 215 szavazat
Janiczak Dávid - 222 szavazat
dr. Fülöp Erik - 310 szavazat
Sneider Tamás - 419 szavazat
Toroczkai László - 443 szavazat
Z. Kárpát Dániel - 465 szavazat
Volner János - 494 szavazat

Vastaggal jelölve a hat frissen megválasztott alelnök. Ez tehát azt jelenti, hogy egészen véletlenül pontosan az a hat alelnök lett megválasztva, akiket a 479 igen szavazatot kapott Vona Gábor szeretett volna.

A rendezvény a Szózat eléneklésével ért véget.




Megválasztották az Etikai és Fegyelmi Bizottság, illetve a Számvizsgáló Bizottság tagjait is. Mostantól az Etikai és Fegyelmi Bizottság tagjai: Apáti István, Fehér Zsolt, Lázár Tamás, dr. Staudt Gábor, Szabó György, a Számvizsgáló Bizottságba pedig Bodor Zoltán, Szmik Lajos és Vaskó Mária került.

Időközben korrigálták az elnökválasztási eredményt: Vona Gábor 80,5%-kal lett a Jobbik elnöke.

A Jobbikot saját gyermekemnek tekintem - Novák Előd záróbejegyzése

A Jobbik új elnökségét legitimként elfogadva kívánok nekik sok sikert a következő két évre, hogy elérhessük azt a 2018-as választási győzelmet, amiért Vona Gábor meghoz(at)ta az elmúlt hetek áldozatait - írja Fb-oldalán a Jobbik volt alelnöke. Alább a folytatás.

Köszönöm a tagság markáns kiállását, hiszen a jelöltállítás eredménye alapján Hegedűs Lorántné és én is benne vagyok a 6 legtöbb jelölést kapott alelnökjelölt közt, azaz egy titkos szavazás után (ahol papírforma szerint még többen mertek volna támogatni minket) ott lettünk volna a 6 alelnök közt egy "szabadversenyes" választáson. Az általam is támogatott Vona Gábornak le kell vonnia a tanulságokat, hogy alternatív elnökjelölt nélkül is miért kapott egy titkos szavazáson háromszor annyi ellenszavazatot, mint a nyílt jelölések során. A kritikusok büntetése nem jó irány, nem lehet elfojtani minden véleményt. Üdvözlöm, hogy elnök úr figyelembe vette az elnökségi elképzelésével szemben tömegesen érkezett jelöléseket, s így egy kompromisszumos megoldásként a Jobbik tagságának körében - ma titkos szavazáson kimutatottan - messze legnépszerűbb politikusát, Volner Jánost frakcióvezetőként bölcsen maga mellé emelve a felbolydult tagságot is sikerülhet megnyugtatni, s így legalább nem egy ember dönthet a jövőben mindenről, amiért köszönet illeti a bátor alelnökjelöléseket leadó szervezeteket.

Jó volt hallgatni ma az alelnökjelölti kampánybeszédeket – csak kár, hogy az elnökségi vagy frakcióüléseken merőben más gondolatok hangzanak el… Bár a vitákat nem sikerült lefolytatnunk (cáfolat vagy bármilyen érdemi válasz helyett csak hazugozás folyt), a vitákat a kongresszussal mégis lezártnak kell tekintsem, fenntartva, hogy a tagságnak írt alelnökjelölti szándéknyilatkozatom minden mondata helytálló, azok valóságtartalmáért vállalom a felelősséget (a szándéknyilatkozatomról "hírt" adó hazugságokért viszont nem), érzelmeimet kordában tartva, de elveinkhez ragaszkodva írtam.

A következő két évben az új pártvezetés munkáját képviselőként tervezem segíteni, még ha lehetőségeim szűkülnek is, és kissé háttérbe szorulok, de igyekszem a régi aktivitásommal folytatni szakpolitikusi munkámat annak a népesedéspolitikának a témafelelőseként, melyet a Jobbik a programjában a magyarság legsúlyosabb problémájaként definiált. Nemcsak új szavazókat kell megnyerni, hanem a régieket is meg kell őrizni – ennek jegyében a politikusbűnözés ellen és még néhány szakterületen is szeretném folytatni munkámat, egyúttal kapaszkodót nyújtva a most csalódott tagjainknak, nehogy kilépjenek. Számomra a Jobbik sokkal több, mint egy párt vagy akár mozgalom: saját gyermekemnek tekintem. Alapvető erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy ne hagyjam el, hanem legjobb tudásommal, erőmmel segítsem fejlődését, s erre buzdítom tagtársaimat is.

Felajánlom egy évi jövedelmemet is, hogy abból létrejöhessen mozgalmunk egy hiánypótló jótékonysági intézménye lehetőleg egy alelnök vezetésével, amit az elnökségben hiába próbáltam elérni hosszú évek során. A teljes 2017. évi tiszteletdíjamat e célra fordítom; az idei év az intézmény előkészítése lesz, illetve most nyáron amúgy sem kapok tiszteletdíjat az önkéntes tartalékos honvédségi alapkiképzésre és esetleges határvédelemre való bevonulásom (így mandátumom egy-két hónapos, nyári felfüggesztése) miatt, amit szintén fontosnak tartok, mert így tudjuk hitelesen szorgalmazni az önkéntes honvédségi alapkiképzés és a tartalékos rendszer kibővítését, ha – magam is vállalva a haza védelmét – jó példával járunk elől (ahogy a politikusi álláshalmozás és a mentelmi jog terén is, önkorlátozással élve). Szebb jövőt!

Hétfői frissítés: Vona Gábor: a tisztújítást követően nemzeti néppárttá vált a Jobbik

Korábban írtuk: Az engedélyezett alelnöki beszédek

Vona Gábor, ahogyan az várható volt, bejelentette, hogy a 11 jelölt közül 10-nek ad lehetőséget arra, hogy induljon alelnöknek. Novák Elődre így nem lehet szavazni, a küldöttek a következők közül választhatnak: Volner János, Toroczkai László, Z. Kárpát Dániel, Sneider Tamás, dr. Fülöp Erik, Janiczak Dávid, Kepli Lajos, Murányi Levente, dr. Gyüre Csaba, Bana Tibor.

Minden jelöltnek - kivéve Novák Elődnek - hat perce volt arra, hogy ismertesse motivációit, programját. Alább az Alfahír tudósítása az engedélyezett beszédekről.

Z. Kárpát Dániel: ha kell, fel kell tudni borítani az asztalt

Két év múlva meg kell fordítsuk az ország sorsát - mondta beszédében Z. Kárpát Dániel. A jobbik politika szerint egy utolsó esély kapujában állunk, nem tudok azzal vitatkozni, hogy elég cuki-e a fejem hozzá. Igen, nekem ezzel a fejjel sikerült eljutnom az elnökségbe. Leülünk tárgyalni, mert ez néppárti módszer, de ha olyanról kell tárgyalni - mint például a kvótaügy, a betelepítés - akkor fel kell tudnunk rúgni az asztalt - mondta. Nem meghódítani akarjuk Magyarországot, hanem megváltoztatni. Nem zárkózhatunk be az elefánttoronyba, nem veszíthetjük el a közvetlen kapcsolatot az országgal - mondta. Olyan emberekre van szükség, akik meg tudják ítélni, hogy ha egy tárgyalás odafajul, akkor fel tudják borítani azt az asztalt. Egy ilyen inváziós helyzetben ki kell állni, és meg fogjuk védeni az országot - tette hozzá Z. Kárpát Dániel. Soha nem törünk meg, ha nekünk nem sikerül, akkor a következő húsz évben Magyarország sorsát más nem tudja megváltoztatni.

Volner János: Hiteles, higgadt hangnemre van szükség

Adjon az Isten! - kezdte beszédét Volner János, mire a közönség "Szebb jövőt!" kiáltással válaszolt. "Így köszönnek a radikálisok és most már a néppártiak is" - jegyezte meg a politikus a közönség derültségére. A politikus elmondta: hamisnak tartja a radikális-néppárti ellentétet, neki soha semmit nem kellett változtatnia stílusán, mindig igyekezett úgy fogalmazni, hogy ne csak a radikálisokat, hanem az összes magyar embert megszólítsa. Sok dicséretet kapott a radikálisoktól, de akár baloldali vagy fideszes szavazóktól is - szeretné, ha a Jobbik is elérné ugyanezt. A Jobbik először elegendő támogatást szerzett ahhoz, hogy a parlamentbe jusson, majd bebizonyította, hogy képes szakpolitizálásra. A jelenlegi néppártosodás arról szól, hogy sikerüljön a társadalom többségét maga mellé állítania. Hiteles, higgadt hangnemben, kellő szakmaisággal kell képviselni a párt álláspontját, és le lehet győzni a Fideszt - jelentette ki.

Toroczkai László: Európa utolsó reménye

Bármilyen támadás ellenére van remény - kezdte beszédét Toroczkai László. Hozzátette, a "nemzeti radikalizmus zászlóshajója", a Jobbik "az utolsó remény", és nemcsak Magyarországé, de Európáé is. Felidézte, hogy tizenhárom éve ugyanabban a közösségben volt, mint a Jobbik alapítói, és aztán a HVIM megalapítása után is szimbiózisban, szövetségben dolgozott a párttal az elmúlt évek során. Kiderült, a második polgármester-választásáig mindig nemet mondott, amikor Szabó Gábor arra kérte, hogy vállaljon pártfeladatot. Ekkor azonban a pártigazgatótól kapott egy jobbikos kitűzőt, amit azonban egészen mostanáig nem tűzött ki. Elárulta, hogy csak akkor vállalta volna a jelöltséget, ha az alapszervezetek támogatásai alapján az első háromban van. Mivel második lett, így hálából ma kitűzte a jobbikos kitűzőt. "Kutyakötelességem szolgálni ezt a közösséget" - hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy neki sem lesz könnyű az elnökség, de vállalja a történelmi feladatot. Végül kiemelte, nem hisz a radikális-néppárti ellentétben. "Ha kell nyakkendőt kötni, hát legyen!"

Sneider Tamás: 2018-ben megváltoztatjuk az országot

Egy igazságos, becsületes, nemzeti rendszer mellett állt ki beszédében Sneider Tamás, a Országgyűlés alelnöke, a Jobbik szociális ügyekkel foglalkozó szakpolitikusa.. "Szerintetek én cuki vagyok, amikor éjszakánként a cigányputriban járok? Elpuhultunk volna? Még az ágyban sem" - utalt Sneider arra, hogy még a parlament alelnökeként is végigjárja a cigánysort éjszaka, hogy saját szemével lássa, hogy minden rendben van. Meg kell alázni a Fideszt, el kell számoltatni ezt a tolvajbandát, ahogyan az MSZP-t is, és azonnal el kell kezdeni az ország megmentését - mondta. Sneider programbeszédében külön kiemelte a vidékpolitikát, vidékfejlesztést, a munkahelyteremtést, a közbiztonságot: "azt szeretném, ha végigmennék a cigánysoron, akkor már egy csapat rendőr követ". Emlékeztetett a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségére, a határon túli magyarok teljes körű autonómiára, és a Jobbik szeretetszolgálatára, amely a szegény jobbikos családokat segíti.

Murányi Levente: Az '56-os szabadságharc késői győzelme

Murányi Levente felidézte, hogy, amikor ő az elnökség tagja volt, akkor milyen szép eredményeket értek el a választásokon. Az '56-os szabadságharc aktív harcosa a beszédében rámutatott, hogy az '56-os szellemiségre épített politikának meghatározónak kell lennie. Véleménye szerint a 2018-as Jobbik-kormány az 1956-os szabadságharc késői győzelme lesz. Hozzátette, ebben az esetben még a revízió lehetősége is előkerülhet. Emlékeztetett rá, hogy Novák Előddel együtt égették el az EU-s zászlót, és hogy Biszku Béla halála előtt még a házánál olyan beszédet is tartott, amelyben azt mondta, hogy "nincs szebb dolog, mint kommunistára lőni". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek az idők elmúltak. A rétegpártiságból kilépni is radikális tett, ezt higgyétek már el! - szólt a küldöttekhez, és hangsúlyozta, hogy nincs annál radikálisabb tett, mint létrehozni egy Jobbik-kormányt.

Nem hátrál meg Kepli

Kepli Lajos szerint a valódi tét a 2018-as választások eredménye. A politikus úgy érzi, az utóbbi hetek csatározásában háttérbe szorult az, hogy a Jobbiknak küldetése van. A képviselő szerint a Jobbik azért más, mint a többi párt, mert egy mozgalmi jellegű szerveződés, melynek összetartó ereje nem a pénz, hanem a hazaszeretet. A radikalizmus szó egyik eredete a gyökér, de ez nem azt jelenti, hogy gyökér módon kell viselkedni - mondta el. Kepli szerint az ellenzéki párt legfontosabb sorsfordítója előtt állnak. Ahogy az elmúlt hónapokban sikerült a Jobbiknak maga mellé állítana Siófok független polgármesterét, úgy kell meggyőznie minden egyes magyar állampolgárt. A politikus beszédében azt mondja, 5 éve harcol a felelősök elszámoltatásáért, többek közt a vörösiszap-katasztrófát érintően. Elmondása szerint már megkeresték a Jobbikot, hogy szorítsák őt háttérbe, de nem hátrál meg.

Janiczak Dávid az önkormányzatiság szerepét hangsúlyozta

A programunk nem változott, a feladatunk annál inkább. Egy olyan két év előtt állunk, ahol eldől, hogy a Jobbik kormányzóképes lesz-e, vagy nem - kezdte beszédét Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. A kormányzás két színtéren zajlik, az országgyűlés mellett a helyhatóságokra hívta fel a figyelmet Janiczak, aki programismertetőjében külön hangsúlyozta az önkormányzatiságot. Miközben a Fidesz kivérezteti az önkormányzatokat, központosítja a hatalmat. Ezért is örültem Vona Gábor felkérésének - utalt arra, hogy a Jobbik elnöke a párt elnökségébe három polgármestert is ajánlott. Janiczak szerint ennek az elnökségnek a feladata, hogy ezt a két színterű kormányzást előkészítse. Megszűnt a korrupció, lett egymilliárd forint tartalék, rekordalacsony a bűnözés, 300 főnek munkahelyet teremtünk a börtön jóvoltából, főiskola lesz, bevezettük az ózdi életpályamodellt - sorolta az ózdi eredményeket. A következő két évben abban tudok a Jobbiknak segíteni, hogy helyi szinten, az utcán, az önkormányzatiság által nyújtott tapasztalatot az elnökségbe bevíve, tömegeket mozdíthassunk meg.

Dr. Gyüre Csaba: Meg is kell tartani a magyaroknak Magyarországot

Dr. Gyüre Csaba hangos "Adjon az Isten!" köszönéssel köszöntötte a kongresszus küldötteit. Beszédét azzal kezdte, hogy óriási lehetőség előtt áll a magyar nemzet. Újra nemzeti kormány irányíthatja ezt az országot, és ezt a lehetőséget nem szabad elszalasztani - szögezte le. Felidézte a 2006-os emlékeit, amikor ő volt a nyíregyházi tüntetők vezetője, valamint a Nemzeti Őrsereg megalapítását. Hangsúlyozta, hogy a tartalmi radikalizmust meg kell őrizni. "Ki kell állnunk a határon túl élő magyarságért" - jelentette ki, és kiemelte az önrendelkezés kivívásának fontosságát. Hozzátette, hogy a jövőben is sokat fog tenni azért, hogy ahogyan eddig is, úgy ezután is sok segélyszállítmányt vigyen a gúnyhatáron túl élő testvéreinknek. "Magyarország a magyaroké, és meg is kell tartani" - hangsúlyozta, utalva a cigányság növekvő lélekszámára.

Fülöp Erik 10 éve beszélgetett utoljára Szögi Lajossal

10 éve beszélgetett utoljára Szögi Lajossal Fülöp Erik, akit két hónappal később brutális kegyetlenséggel gyilkoltak meg. Ő is tiszavasvári lakos volt, akárcsak Fülöp Erik, a Jobbik helyi polgármestere, aki elmondta: az általa irányított városban mintegy 4000 cigány lakos él. "Ha kell radikális vagyok, ha kell néppárti vagyok, átgondoltan döntök" - mondta a településvezető, aki elárulta: akkor hozta meg élete egyik legnagyobb döntését, mikor elfogadta a Jobbik felkérését, hogy a városban megvalósítsa az Érpataki Modellt a párt Rend és tisztesség programjának keretében. Bár rengeteg nemtelen támadást kapott, hónapok alatt sikerült rendet tenni a cigánytelepen. Felszámolták az áramlopásokat, hadat üzentek az uzsorásoknak. Néhány hónappal később büszkén járta végig a szegregátumot, ahol több cigány beinvitálta a lakásába, büszkén mutatta meg a frissen kimeszelt falakat, rendbe tett portákat - árulta el Fülöp Erik, aki hozzátette: ha alelnökké választják, azért fog majd dolgozni, hogy az ország minden településén rendet tegyenek.

Bana Tibor: Szakmaiság, érdekelvűség, érdekképviselet

Az irány jó, a kapitány adott, már csak a jó szelet kell befogni a választási győzelemhez - mondta Bana Tibor az alelnöki programbeszédében. Alapértékeit megőrizve győzzön a Jobbik, a kormányzóképesség felmutatása mellett, az elveinkhez ragaszkodjunk. A szakmaiság és radikalizmus nem ellentétei egymásnak, sőt, éppen ellenkezőleg - hangsúlyozta. Radikálisnak kell lennünk, ha Körmenden vagy más településeken táborokat telepítenek, és szakmainak kell lennünk, ha a Fidesz által rendszerszintre emelt korrupcióval vesszük fel a harcot - emelte ki. Bana Tibor hangsúlyozta: alelnökké választása esetén nagy figyelmet fog fordítani arra, hogy az alapszervezetek több segítséget és figyelmet kapjanak a tematikus kampányok szervezésében.

Korábban írtuk: Megszületett a szavazás végeredménye: 79,04%-os támogatottsággal Vona Gábor lett a Jobbik régi-új elnöke.

479-en szavaztak igennel és 116-an nemmel, illetve 11 érvénytelen szavazat is volt. Vona Gábor felállva köszönte meg a támogatást, a kongresszus tapssal fogadta.

Ez azt jelenti, hogy a titkos szavazáson háromszor annyi nem szavazatot kapott a pártelnök, mint a nyílt jelöltállítási folyamatban.

Korábban írtuk: Vona Gábor a Jobbik tisztújító kongresszusán elhangzott beszéde.

(Az N1TV felvétele)

Korábban írtuk: Vona lemond a frakcióvezetői posztról: a tisztséget Volner Jánosnak adja át

A változás szükségességéről beszélt Vona Gábor, a Jobbik újraválasztásra készülő elnöke a párt tisztújításán. Be is jelentette egy fontos strukturális változást: átadja a frakcióvezetői posztot Volner János alelnöknek, hogy ő a pártépítésre koncentrálhasson. Vona azt üzente, hogy a Jobbik célja nem változott az elmúlt években: kormányra kell kerülni, ehhez sok mindenen kell változtatni.

Lemond a parlamenti frakcióvezetői posztról, és a tisztséget átadja Volner János alelnöknek, jelentette be Vona Gábor pártelnök a Jobbik vasárnapi tisztújításán.

Vona alapvetően meg akarja változtatni a párt vezetési struktúráját. A pártelnök azt mondta, hogy "a Jobbik olykor egy teremtő káosz, ahol mindenki felel mindenért, de sokszor nem vállalja a felelősséget senki sem". Szerinte a választási győzelemre készülő párt elnökségnek sokkal gyorsabban és hatékonyabban kell működnie a jövőben. Ezért ő az elnöki feladataira kíván koncentrálni, a frakció vezetéséről emiatt mond le. Volner Jánosra esett a választása, aki a felmérések szerint a legnépszerűbb alelnöke a pártnak, nem kérdés, hogy vasárnap újra megválasztják erre a posztra.

Vona azt is mondta, hogy a szervezési feladatok jelentős részét pedig Szabó Gábor pártigazgatónak és a regionális vezetőknek adja át.

Vona szerint a munka eddig frakcióközpontú volt, de "most új pillérekre is szükség van". Az elnök szeretné megerősíteni és becsatornázni a pártba akár be sem lépő, de a tudását rendelkezésre bocsájtó szakembereket.

(Kuruc.info - Index - Alfahír nyomán)

Korábban írtuk: "Méltósággal elfogadom, hogy nem leszek a Jobbik alelnöke" - Novák Előd lemond egyévi tiszteletdíjáról





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából