Ugrás a cikkhez
Reklám

Olaszország régóta azt kommunikálja, hogy nem bírja el a migráció okozta terhelést. Ezért sokkal arányosabb teherviselést kér az Európai Unió más tagállamaitól – jelentette ki Mandák Fanni Olaszország-szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: idén február 10-éig majdnem 9500 fő érkezett, az előző év ugyanezen időszakában 6030. Mivel a menedékkérelmek elbírálása lassú, átlagban két év, ezért az országban dinamikusan nő a menedékkérők száma.

A menedékkérőkkel interjút készítenek, ezeket felveszik videóra. Az ezzel foglalkozó szakemberek számát 250-nel növelik, illetve 14 bírósági osztályt hoznak létre, melyek csak a menedékkérelmek elbírálásával foglalkoznak – mondta a szakértő.

Az olasz kormány igyekszik bilaterális megállapodásokat tető alá hozni az afrikai országokkal. Nem elég visszatoloncolni ezekbe az országokba a menedékkérőket, olyan gazdasági-politikai helyzetet kell teremteni, hogy ne akarjanak ismét útra kelni – magyarázta, de abba nem avatta be a nézőket, hogy miért pont Európának kellene ezt megteremtenie.

A következő évek nagy kérdése az lesz, hogyan sikerül tető alá hozni ezeket a bilaterális megállapodásokat, illetve az olasz társadalom hogyan tolerálja a migrációs nyomást – hangoztatta.

Elfogytak az olasz nép tartalékai. Az olaszok híresek voltak arról, hogy a családi megtakarítások egy biztonsági hálót szőttek köréjük. Ez most kezd eltűnni. Olaszországban nem elég a bankrendszert megmenteni, a családokat is fizetőképessé kell tenni, hogy törleszthessék hiteleiket. Strukturális reformokra, a munkanélküliség csökkentésére van szükség – érvelt.

Kérdéses, hogy a demokrata pártban ki nyeri majd a főtitkári posztot. Ha Matteo Renzi, ő az előre hozott választást preferálja. Ez esetben az említett válsággócpontok kapcsán nem sok jóra lehet számítani – véli a szakértő.

(Híradó nyomán)

Kapcsolódó: Örülhetnek az olaszok: megmentettek nekik 1100 afrikait





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából