Ugrás a cikkhez
Reklám

A sáskahadakat Európára zúdító George Soros bírálatáért a magyarországi és az izraeli zsidók többsége – Köves Slomo törpeszektáját, illetve Binjámin Netanjáhu kormányköreit kivéve - a magyarországi kormányt antiszemitizmussal vádolják. Az Izraelben Orbán „udvari történészének” mondott Schmidt Máriát pedig azért nem tartják elfogadhatónak, mert történészi munkájával „Orbán megbízásából kisebbíteni kívánja a magyarok által a holokauszt idején elkövetett bűnöket”. Schmidt Mária ezért tartotta szükségesnek meghívni Budapestre az izraeli közélet  egyébként teljesen súlytalan szereplőjét, Jáir Netanjáhut, az izraeli miniszterelnök, Binjámin Netanjáhu fiát. Az előadásról a Hádásot 13 izraeli hírtelevízió is beszámolt, illetve hírmagyarázója segítségével rávilágított Jáir Netanjáhu meghívásának a hátterére.



Jáir Netanjáhu a XXI. Század Intézet szószékén (fotó: Twitter)

Amint arról korábban mi is beszámoltunk: Jáir Netanjáhu, az izraeli miniszterelnök, Binjámin Netanjáhu fia kedden a XXI. Század Intézet pódiumán előadást tartott Izraelről, a közel-keleti helyzetről, s a zsidó államnak a kereszténység védelmében betöltött fontos szerepéről. Számunkra azonban nem az a hír, hogy Budapesten mit mondott az életében rendes munkahellyel eddig még soha nem rendelkező, Tel-Aviv örömlányoktól zsongó éjszakai mulatóhelyeinek gyakori látogatója, Bibi fia, Jáir. Sokkal érdekesebb az, hogy Izraelben miként értékelték a botrányhős budapesti látogatását.



Jáir Netanjáhu éppen Izrael keresztényeket védő szerepéről beszél (fotó: Twitter)

Mindenesetre nagy merészség (enyhén szólva) kellett ahhoz, hogy Schmidt Mária élénk bólogatása közepette ez a komolytalan ember Izraelt a kereszténység védőbástyájának tüntesse föl. A zsidó állam védőbástya mivoltáról sokat tudnának mondani, például az egykori két felső-galileai keresztény falu, Káfr Bir’ám és Ikrit 1948-ban Libanonba elűzött, még életben levő lakosai. Mindkét keresztény falu teljes lakosságát elűzték a zsidók, majd a két települést a templom és a temető kivételével földig rombolták. Majdnem erre a sorsra jutott egy esztendővel később, 1949 végén a melkita görög katolikus galileai falu, Mi’iljá is (nemrégiben ott avatták föl II. András királyunk domborműves emlékszobrát – H. J.), de a Vatikán és nemzetközi szervezetek tiltakozásának hatására végül is ennek a településnek a lakosságát nem űzték el. De beszélhetnénk a keresztények Palesztinában, így Jeruzsálemben épített értékes ingatlanairól, középületeiről, magánházairól, a földtulajdonairól, amelyek jó részét 1948 után Izrael nevetséges összegért „megvásárolta”.



Schmidt Mária, a Bibi-fi meghívója – a „mértékadó” zsidók bojkottálják (fotó: Twitter)

A semmirekellő Netanjáhu-fi budapesti előadásáról a Hádásot 13 izraeli hírtévé is beszámolt. Bárák Rávid, a hírcsatorna neves politikai hírmagyarázója is megszólalt, majd Twitter-fiókjára is kitette a Jáir Netanjáhu magyarországi előadásához fűzött hírmagyarázatát. Rávid a következőt mondta:

A Jáir Netanjáhut Budapestre meghívó és vendégül látó Schmidt Máriát Orbán Viktor magyar miniszterelnök „udvari történészének” is nevezik. Az Izraeli Külügyminisztérium és a Jád Vásém Holokauszt Emlékközpont vezető munkatársai Schmidt Máriát úgy tartják számon, mint aki Orbán megbízásából vezetője annak a folyamatnak, amelynek célja az, hogy átírja Magyarország nácik által elkövetett bűnökben való részvételének a történetét. Schmidt sok olyan tanulmányt írt, amelyekben igyekszik kisebbíteni a magyarok felelősségét a zsidók gyilkolása terén. Például egy 2014-ben írt cikkében azt állítja, hogy „a liberális baloldaliak úgy kívánják beállítani a magyarokat, mint akik a náciknál nagyobb bűnöket követtek el… s egyben cáfolják azt, hogy van különbség a (német) gyilkosok és segítőik között.”

Schmidt Máriát a cikkei miatt a Jád Vásém bojkottálja, s nem hajlandó vele együttműködni. A budapesti zsidó közösség is bojkottálja Schmidt Máriát. Néhány hónappal ezelőtt a Schmidt tulajdonában levő újság címlapon írt antiszemita cikket a zsidó hitközség elnöke ellen (pontosabban: a Figyelő a Mazsihisz elnöke ellen – H. J.). Schmidt annyira megosztó személy, hogy Orbán Viktor Netanjáhu személyes kérésére távolította őt el az új budapesti holokausztmúzeum éléről.

 

1 / פרסמתי הערב במהדורה ב-@newsisrael13 כי יאיר נתניהו ביקר השבוע בבודפשט כאורח של מריה שמידט - היסטוריונית שנויה במחלוקת (זה תיאור עדין) - שמוחרמת על ידי "יד ושם" pic.twitter.com/xv8Fm9ReXC

— Barak Ravid (@BarakRavid) 2019. október 31.

A XXI. Század Intézet pódiumán elmondott beszéde után a Hádásot 13 hírtévé hírmagyarázójának kérdésére Jáir Netanjáhu ezt válaszolta:

Meghívást kaptam, hogy tartsak előadást Izraelnek a keresztények és általában a kereszténység védelmében betöltött fontos szerepéről a Közel-Keleten, a zsidó népnek az országához való jogáról és az Izrael Állam előtt álló kihívásokról. Schmidt úrnő Izrael Állam igaz barátja, s Izraelt minden olyan európai fórumon támogatja, amelyen részt vesz

– írja twitteres bejegyzésében Bárák Rávid hírmagyarázó.

Hering J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából