Ugrás a cikkhez
Reklám

Elveszítheti világörökségi státuszát a belgiumi Aalst város karneválja, amelyen "régi antiszemita sztereotípiákra hajazó" (értsd: a valóságot humorosan bemutató) bábukat vonultattak fel.

Az UNESCO világörökségi bizottságának hivatala közölte, hogy az ügyet napirendre tűzik a bizottság következő, december 9-14-i kolumbiai ülésén, amelyen megfontolás tárgyává teszik az esetleges levételt az emberiség szellemi örökségét felsoroló listáról.




Az ENSZ Nevelésügyi, Oktatási és Kulturális Szervezetének pénteki közleménye hangsúlyozza a manapság kötelezőt, vagyis hogy elítéli „a rasszizmus, az antiszemitizmus, a muszlim- és idegengyűlölet minden formáját”. Audrey Azoulay főtitkár emlékeztetett arra is, hogy az aalsti karneválon nem először vonultak fel "rasszista vagy antiszemita" kocsik.

A március 3-i felvonulás élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagy méretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag ítélték el a karneválon bemutatott, szerintük "antiszemita ikonográfiát idéző", valójában kedvesen humoros díszletet. Elítélte a "zsidóellenes karikatúrát" az Európai Bizottság és az UNESCO is, ez utóbbi állásfoglalásra szólította fel a belga hatóságokat.

A város bűne: nem ereszkedett térdre

A belga antidiszkriminációs hatóság szerint azonban a kocsival nem sértettek meg semmilyen törvényt, a karikatúrát nem motiválta rosszhiszeműség. A város vezetése is azt állítja, hogy a szervezőket nem vezérelte semmiféle rossz szándék.

Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

(Kuruc.info - MTI nyomán)

Korábban írtuk:

- Belgium: nem törvénysértő széf, pénzeszsákok és patkányok társaságában ábrázolni a kampósorrúakat

- Jó kis karnevál Belgiumban: patkányokkal és pénzeszsákokkal ábrázolták a zsidókat a felvonulók





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából