Ugrás a cikkhez
Reklám

A "roma embereket" segíteni kell a felemelkedésben, kötelességünk nap mint nap emlékezni, emlékeztetni, nem lehet mentséget keresni, és persze Izrael a Közel-Kelet egyetlen demokráciája - géppuskatüzet megszégyenítő ropogással szálltak a cigány- és zsidósajnáltató jelszavak a Benes-dekrétumok elrendelésének 70. évfordulóján, az álbűntudatkeltés legújabb korbácsa, a "cigányok holokausztja" ugyanis nem engedi, hogy egy percre is lankadjon a hazug önmarcangolás. Egyáltalán Magyarország ez még?

A "roma embereket" segíteni kell a felemelkedésben - mondta Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség államtitkára a "roma holokauszt" 71. évfordulója alkalmából a Roma Polgári Tömörülés (RPT) által a Cigány Történeti-, Kulturális-, Oktatási- és Holokauszt Központban szervezett megemlékezésen vasárnap.

Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elnökének véleménye szerint a több milliós európai cigányság 20-30 százalékát, a megszállt európai országok cigányságának csaknem felét gyilkolták meg a 2. világháborúban a "holokauszt" során.

Hangsúlyozta: kötelező az emlékezés, szembenézés. Mindig van remény a közösség újjászületésére. A történelem során sokat próbált roma (a 'roma' a cigány szavunk helytelenül használt, idegen eredetű megnevezése - a szerk.) közösség az alkotóerő kiapadhatatlan forrása - mondta a Miniszterelnökség államtitkára.



"Magyar"országon ez számít sajtóeseménynek a Benes-dekrétumok kiadásának 70. évfordulóján

Takács Szabolcs Ferenc beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség az egyetlen olyan kormányközi szervezet, amely a cigány "holokauszt" kutatásával, oktatásával és emlékének megőrzésével foglalkozik.

Nap mint nap emlékezni, emlékeztetni kell!

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete nyilván jelenlétével is féltő gonddal ügyelt arra, hogy a holokauszttortából csak pont akkora szeletet kapjanak "hatszáz évvel ezelőtti migránsaink", amellyel már felkorbácsolhatják az álbűntudat kísértetét a gazdanép lelkében, de még nem kérdőjeleződik meg a zsidók holokamujának egyedi, egyedülálló és mindenek feletti státusza. Beszédében rámutatott: vannak, akiknek az élete származásuk, vallásuk miatt rosszabb, mint másoké. Ennek legszörnyűbb példája a holokauszt™. A "romák" és a zsidók sorsának is ez a közös pontja, erre nap mint nap emlékezni, emlékeztetni kell és az új generációknak is el kell mondani, hogy a holokauszt™ egy döntés volt, egy nagyon rossz döntés.

A "roma" holokausztközpont segít emlékezni az áldozatokra - tette hozzá.

A nagykövet beszédében kitért a néhány napja Jeruzsálemben történt, zsidó szélsőségesek által elkövetett merényletekre, és hangsúlyozta, hogy azokat ki kell vizsgálni. "Sajnáljuk és szégyelljük a történteket" - szögezte le Ilan Mor, hozzáfűzve: ezek a merényletek összeegyeztethetetlenek az "izraeli demokrácia értékeivel", kihívást jelentenek és figyelmeztetnek a gyűlölet veszélyeire.

A nagykövet a budapesti rendezvényen emlékeztetett ugyanakkor arra is: Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten, és naponta meg kell harcolnia fennmaradásáért.

Balog: nem lehet mentséget keresni!

A rendezvényen felolvasták Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének levelét, amelyben hangsúlyozta, hogy máig értethetetlen a cigány "holokauszt" tragédiája, melyre nem lehet mentséget keresni.

A miniszter levelében emlékeztetett a több évszázados cigány-magyar együttélésre és leszögezte: "nekünk össze kell dolgoznunk!"

Balog Zoltán szerint "újrakezdő nemzet vagyunk" (...) "ha kell naponta újrakezdjük, mert van célunk" (...) "a mi közös életünk jobbítható".

A miniszter levelében idézte az RPT mottóját, amely szerint "múltunk közös lesz a jövőben".

Makai István, az RPT elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az egy évvel ezelőtt Áder János köztársasági elnök által megnyitott cigány holoközpont létrejöttét.

"Kötelességünk emlékezni és emlékeztetni!" - hangoztatta a szónok.

Mint Makai István kiemelte, új dolgok születése új reményt ad. A cigányholokauszt-központ megmutatja, hogy összefogással lehet építeni és ebből mások is erőt meríthetnek.

Soha többé!

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára beszédében felidézte: a XX. század a népirtások százada és máig nem tudjuk, hogy történhetett meg emberek tömeges, szándékos, ipari méretű megsemmisítése. (Amire ő gondol, az sehogy - a szerk.)

"Véssük gyermekeink szívébe, hogy soha többé nem történhet meg" - hangsúlyozta az államtitkár.

A beszédek után a cigány "holokauszt" áldozatainak emléktáblájánál koszorút helyezett el Takács Szabolcs Ferenc a Miniszterelnökség, Ilan Mor Izrael Állam, Langerné Victor Katalin az Emmi, továbbá Makai István és egy "cigányholokauszt-túlélő" az RPT nevében.

A vendégek a cigányholokauszt-központban megtekintették a cigányság múltját, a "roma holokausztot", a cigány tárgyi kultúrát és cigány művészek alkotásait bemutató kiállítást.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában a holomesekönyv azon fejezetéről, mely szerint 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi munkatáborban SS-katonák.

Magyarországon a két világháború közötti jogfosztó (értsd: fajvédő a szerk.) intézkedések után, az 1944. március 19-ei német bevonulást követően legalább harminc gettót és munkatábort hoztak létre. Kisebb cigány csoportokat már 1944 tavaszán német munkatáborokba vittek, augusztusban cigány munkaszolgálatos századokat állítottak fel. Az 1944. október 15-ei nyilas hatalomátvétel után, november 2-án indult meg országszerte a cigányok szervezett deportálása németországi táborokba.

Az állítólagos "roma holokauszt" magyarországi áldozatainak pontos számát illetően is teljes a homály: 1000 és 70 ezer között röpködnek a számok a levegőben. A hivatalosságok jelenleg 50 és 70 ezer közötti "veszteségről" beszélnek.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: A "roma holokauszt" okozta önvád könnypatakjai árasztják el ma hazánkat - Azért csak óvatosan a számháborúval!

Amiről ma tényleg meg kell emlékezni: Cigánykönnyek kötelező törölgetése helyett: 70 éve jelent meg a magyarok jogfosztását elrendelő Benes-dekrétum

A "roma" holokamuról:

- Tovább kerekedik a mítosz: a cigányok hősies harcban futamították meg a gázosító nácikat "a világ legszervezettebb népirtásának" helyszínén

- Hány cigány élősködött Európában a második világháború előtt, és hány élősködik ma?

- Teljes a zűrzavar hivatalos berkekben a "roma holokauszt" körül - röpködnek a holoszámok

Kapcsolódó:

- "Öncsonkítás érte a magyar nemzetet" - a metrószerelvényekben hangolódhatunk a "roma holokausztra"

- Anne Frank naplóhamisítványa segít abban, hogy végre a metrón utazva se feledkezzünk meg bűnös módon a hatmillióról

- Ügyészség: nyugodtan mondogathatjuk, hogy "Magyarországon nem volt cigány holokauszt"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából