Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Egyesült Államok kormányának alelnöke, Kamala Harris nyilvános beszédben fejtette ki, hogy a floridai hurrikán károsultjainak megsegítésére szánt kormányzati támogatások szétosztásakor „méltányossági” szempontok is érvényesülni fognak. Ezek alapján elsősorban a „színes közösségekben” élő embereket részesítik majd előnyben – számolt be a Fox News. Harris kijelentése nagy port kavart a konzervatív körökben, többek között olyan személyek emelték fel a hangjukat, mint Elon Musk, a Tesla alapítója és tulajdonosa, vagy Florida kormányzójának kabinetje.



Kamala Harris is a fajtik között érzi jól magát (kép: Elijah Nouvelage/Bloomberg News)

Harris nem először tett kínos kijelentéseket: legutóbb múlt héten, amikor az Egyesült Államokat képviselte dél-koreai látogatása során, az állam vezetői előtt tartott beszédében a kommunista Észak-Koreát nevezte Amerika szövetségesének.

A Demokrata Nemzeti Bizottság női vezetői fórumán az alelnök Priyanka Chopra Jonas színésznővel beszélgetett, mely során kifejtette, hogy

az USA déli államait és Kubát az elmúlt napokban letaroló Ian hurrikán, valamint a hasonló természeti katasztrófák „elsősorban az alacsonyabb jövedelműeket és a színesbőrűeket érintik komolyabban.”

A színésznő (Priyanka Chopra jelenleg a legjobban fizetett színésznő az indiai filmiparban), kiegészítve Harris állításait, hozzátette: „És a nőket!”, amely kiegészítést Kamala Harris helyeselt, és ismét nyomatékosította:

„Abszolút! Tehát ezt úgy kell kezelnünk, hogy méltányossági alapon biztosítsunk forrásokat, harcolva az egyenlőségért, de azt is megértve, hogy nem mindenki ugyanonnan indult”.

A Fox News kiemelte, hogy Harris nyilatkozata nem maradt reakció nélkül: a Twitteren komoly támadások érték és rasszistának nevezték. Egyes kommentárok szerint pedig az alelnök kijelentései összezavarták a vihar túlélőit, mivel azt hihetik, hogy bizonyos, az alelnök által említett szempontok alapján nem részesülhetnek támogatásban.

Harris kritikusai között van Elon Musk, a Tesla tulajdonosa is, aki azt írta a Twitteren: „A legnagyobb szükség alapján kellene (segíteni), nem pedig faji vagy másmilyen alapon”.

Should be according to greatest need, not race or anything else

— Elon Musk (@elonmusk) October 1, 2022

A Donald Trump korábbi elnököt támogató, Students for Trump szervezet alapítója, Ryan Fournier úgy kommentálta Harris szavait: „Nem fogjátok kitalálni: Harris azt mondta, hogy a kormány pénzt fog biztosítani a hurrikánkárosultaknak, amelyeket a színes közösségekhez irányítanak. Azt hiszem, mindenki mást becsaptak”.

Florida kormányzójának munkatársa, Christina Pushaw hamisnak nevezte Kamala Harris állításait, és biztosította a floridai lakosságot, hogy FEMA (Szövetségi Vészhelyzet Menedzselő Ügynökség) faji hovatartozástól függetlenül segíti a viharkárosultakat.

This is false. @VP's rhetoric is causing undue panic and must be clarified. FEMA Individual Assistance is already available to all Floridians impacted by Hurricane Ian, regardless of race or background. If you need assistance visit https://t.co/x9X8AstnzL or call 1-800-621-3362. https://t.co/idsw1PX86x

— Christina Pushaw 🐊 🇺🇸 (@ChristinaPushaw) September 30, 2022

Harris kirekesztő szavai a konzervatív újságírók körében is nagy visszhangot váltottak ki. Ian Miles Cheong például azzal vádolta a mainstream médiát, hogy meg sem hallották az alelnök kirekesztő szavait. A kritikus hangok szerint a Biden-adminisztráció szisztematikusan rasszista, illetve a fehér amerikaiakat a „sor végére állítja”, amikor az általuk befizetett pénzből kellene megsegíteni őket.

(Híradó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából