Harminc esztendővel a kommunista rendszerek megdöntése után, s miközben Németország-szerte meggyalázzák például Immanuel Kant vagy Otto von Bismarck szobrát, az újraegyesített Németország nyugati részében ma délután szinte lakossági ellenállás nélkül szobrot állítottak Vlagyimir Iljics Leninnek. A szoboravató MLPD párt a mai avatáson bejelentette, hogy a közeljövőben a másik zsidónak, Marx Károlynak is szobrot állítanak Gelsenkirchen városban – írja a radioemscherlippe.de honlapja.



Lenin-szoboravatás a Ruhr-vidéki Gelsenkirchenben (fotók: dpa)

Németország Marxista-Leninista Pártja (Die Marxistisch-Leninistische Partei Deutschland – MLPD) nevű, Bundestagon kívüli baloldali párt ma délután a Ruhr-vidéki Gelsenkirchen városban ünnepélyes külsőségek között fölavatta Vlagyimir Iljics Lenin teljes alakos szobrát. A 2 és fél méter magas, restaurált öntöttvas szobor nagy utat tett meg, amíg 2020-ban az egykori Szovjetunióból elérkezett Németország nyugati részébe, pontosabban Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományba. A hírek szerint a szobrot még a második világháború előtt öntötték a Szovjetunióban, majd 1945 után a „felszabadult” Csehszlovákiába került a szovjetek ajándékaként.




A bársonyos forradalom utáni években a többi hasonló szobrokhoz, emlékművekhez hasonlóan a csehek a ma Gelsenkirchenben fölavatott Lenin-szobrot is raktárba szállították, s onnan vásárolta meg a fentebb említett „német” baloldali párt. A Lenin-szobrot Gelsenkirchen város Horst (Sasfészek) nevű negyedében ma délután az MLPD országos székháza előtt avatták föl.

A szoboravatás előtt egy nappal, tegnap a híres, ám egy üvegkalitka-szerű toldalékkal elcsúfított, s a Lenin-szoborral átellenben levő Horst kastélyban Gelsenkirchen szocialista (SPD) irányítás alatti városvezetése kiállítást nyitott a kommunizmus történetének bemutatására. A szoborállító MLPD párt a ma délutáni ünnepélyes avatáson bejelentette, hogy a Lenin-szobor nem sokáig fog egymagában állni a Ruhr-vidéki városban, mert a pártház előtt a közeljövőben Marx Károly szobrát is fölavatják.

A mai szoboravatás ellen a nemzeti oldal nem nagyon tiltakozott. A Horst kastély előtt egybegyűlt ugyan mintegy 40-50 ellentüntető, de a gelsenkircheni rendőrség jelentése szerint ők is mindvégig nyugodtan és csendesen szemlélték az ünnepélyes szoboravatást.

H. J. – Kuruc.info

Lenin szelleme nemrég Kaliforniában is járt: Ledöntötték a Konföderációt legyőző Grant tábornoknak, az amerikai himnusz szerzőjének és a városalapító szentnek is a szobrát San Franciscóban