Ugrás a cikkhez
Reklám

A koronavírus a legtöbb országban első körben a "globálisan integrált", kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező embereket érintette; ezért is bukkant fel sok fertőzött a politikai és gazdasági elitből. Ez a trend az Egyesült Államokra is érvényes volt, azonban ahogy terjed a járvány, úgy kezdi egyre jobban leképezni az országra jellemző súlyos faji-társadalmi egyenlőtlenségeket - kezdi a sajnálkozást az Index.



New Orleans-i négerek kártyáznak az utcán 2020. április 7-én (fotó: Kathleen Flynn / Reuters)

Miközben a tíz legfertőzöttebb állam közé tartozó Illinois lakosságának 14 százalékát teszik ki a feketék, hétfői adatok szerint az összes fertőzött 41 százaléka a fekete lakosság közül kerül ki. Hasonlóan súlyos a helyzet más, négerek által sűrűn lakott nagyvárosban, Detroitban, Milwaukeeban, New Yorkban és New Orleansban is. A New Orleanst is magába foglaló Louisiana államban szintén hétfőn derült ki, hogy miközben a lakosság 32 százalékát alkotják a feketék, a koronavírusos halottak több mint 70 százaléka a "fekete közösség" tagja.

A helyzetet a Fehér Ház is érzékelte; Donald Trump keddi sajtótájékoztatóján ígéretet is tett arra, hogy "minden rendelkezésre álló erővel" igyekeznek orvosolni ezt a "szörnyű" problémát.

Az aránytalanság egy, a CNN szerdán publikált elemzésében idézett orvos szerint két szinten is jelentkezik: egyfelől a feketék az összlakossághoz képest relatíve nagyobb arányban fertőződnek meg; másfelől, ha megfertőződtek, akkor rosszabb egészségi állapotuk, illetve a "kevesebb gondoskodás" miatt nagyobb valószínűséggel halnak bele a fertőzésbe.

A kettős fenyegetés több tényezőre is visszavezethető:





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából