Ugrás a cikkhez
Reklám

Boris Johnson az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután II. Erzsébet királynő szerda délután kormányalakítással bízta meg.



Fotó: PA

Az uralkodót előzőleg Theresa May, Johnson elődje kereste fel a londoni Buckingham-palotában, és benyújtotta lemondását a kormányfői tisztségről.

A Johnsont szállító autókonvojt a Buckingham-palota felé vezető Mall sugárúton a Greenpeace környezetvédelmi csoport aktivistái próbálták megállítani, élőláncot kialakítva az úttesten, de a rendőrök néhány másodperc alatt eltávolították a piros pólót viselő demonstrálókat.

A szervezet az akció után bejelentette: aktivistái csak azt próbálták elérni, hogy Boris Johnson írja alá a Greenpeace környezetvédelmi petícióját.

Lesz Brexit

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) október 31-i határnapján kilép az Európai Unióból, mégpedig új, a jelenleginél jobb megállapodással – jelentette be Boris Johnson.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal és rezidencia előtt tartott első miniszterelnöki beszédében alig burkolt éles bírálattal illette elődje, Theresa May Brexit-stratégiáját.



Fotó: Getty

A Brexitről döntő, 2016-ban tartott népszavazásra utalva kijelentette: May minden erőfeszítése ellenére még mindig vannak borúlátók, akik az elmúlt három év döntésképtelensége után is úgy gondolják, hogy Nagy-Britannia nem képes egy demokratikus felhatalmazás teljesítésére.

Könnyeivel küszködve búcsúzott May

Szerda délután utoljára távozott miniszterelnökként Theresa May a Downing Street-i kormányfői rezidenciáról. Korábban utolsó parlamenti vitanapján vett részt kormányfőként.

May, aki férje kíséretében felkereste II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában, hogy hivatalosan benyújtsa lemondását, indulása előtt tartott rövid – miniszterelnökként szintén utolsó hivatalos – nyilatkozatában azt mondta: az új kormány azonnali és elsődleges fontosságú feladata a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) hozott népszavazási döntés teljesítése lesz, olyan módon, amely megfelelő az Egyesült Királyság egészének.



Fotó: EPA/Neil Hall

Ha ez sikerül, az új kezdetet, nemzeti megújulást jelenthet, amely kimozdíthatja az országot a jelenlegi Brexit-patthelyzetből és elvezetheti a brit nép által kiérdemelt ragyogó jövőbe – fogalmazott.

Beszédét a Downing Streetet a kormányzati főutcától, a Whitehalltól elválasztó kerítés túloldaláról hangos „stop Brexit” bekiabálás szakította félbe. Férje, Philip May tréfálkozva megjegyezte, hogy ez nem ő volt, Theresa May pedig pillanatnyi szünet után azt mondta: a bekiabáló felvetésére „a válasz nemleges”.

Korábban utolsó parlamenti vitanapján vett részt miniszterelnökként. May a képviselői kérdések és azonnali kormányfői válaszok szerda délutánonként esedékes heti alsóházi órájában kijelentette: lemondása után folytatja munkáját az angliai Maidenhead város parlamenti képviselőjeként a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának hátsó padsoraiban.

A három legutóbbi brit kormányfő közül kettő, Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök és David Cameron, May közvetlen konzervatív párti elődje egyaránt idő előtt távozott posztjáról, mindketten úgy, hogy nem szenvedtek választási vereséget, és mindketten visszaadták képviselői mandátumukat is, kivonulva a brit politikából.

Blair közvetlen utódja, Gordon Brown, akinek vezetésével a Munkáspárt – a legnagyobb brit ellenzéki erő – a 2010-es választásokon alulmaradt a konzervatívokkal szemben, veresége után lemondott a pártvezetői tisztségről, de még öt évig parlamenti képviselő maradt.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt jelenlegi vezetője a szerdai alsóházi vitanapon kijelentette, hogy Boris Johnsonnak semmiféle választói felhatalmazása nincs. Corbyn megkérdezte, hogy Theresa May ennek alapján egyetért-e a Munkáspárttal abban, hogy Johnsonnak parlamenti választást kell kiírnia, May azonban határozott nemmel válaszolt.

A szerdai vita végén Theresa May elmondta: tanácsadóinak adatai szerint miniszterelnöksége három évében 140 órányi alsóházi vitán vett részt és több mint 4500 képviselői kérdésre válaszolt.

Kijelentette: ezentúl ő is képviselői kérdéseket fog feltenni. Könnyeivel küszködve, búcsúzásként hozzátette: további munkásságának legfőbb hajtóereje a választókerületének tagjaival szembeni felelőssége. Theresa May ezután a képviselők tapsa közepette elhagyta az alsóházi üléstermet.

(MTI - EN)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából