A német külügyminiszter szerint Donald Trump amerikai elnök "óriási hibát követett el", és "megengedhetetlen módon relativizálta a szélsőjobboldali erőszakot", amikor egyenlőségjelet tett a virginiai Charlottesville-ben a szélsőjobb és baloldali csoportok által elkövetett erőszak közé.

Sigmar Gabriel a DPA német hírügynökségnek csütörtökön nyilatkozva párhuzamot vont a július 7-8-i hamburgi G20-csúcstalálkozó utáni, illetve a charlottesville-i zavargásokat követő belpolitikai viták között.

Mindkét esetben azonosnak tekintették a szélsőjobb és baloldali erőszakot, ráadásul a németországi eseményeket megpróbálták felhasználni a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elleni politikai támadásra – mondta. "Noha itt igazi jobboldali terrorizmussal van dolgunk, amivel összevethető baloldali terrorizmus nincs" – mondta a német külügyminiszter.

Vezető német jobboldalinak mondott politikusok a hamburgi anarchista zavargások kapcsán azzal vádolták a szociáldemokrata pártot, amely a német kikötővárost kormányozza, hogy szemet huny a baloldali szélsőségesség felett. Az SPD-s Gabriel hangsúlyozta, hogy nem akarja a hamburgi rendzavarásokat alábecsülni, de Németországban "nem lehet egyenlőségjelet tenni a bal- és jobboldali szélsőségesek közé".

(MTI nyomán)