Horogkereszteket és antiszemita szlogeneket festettek ismeretlenek két, zsidó tanulók körében is népszerű iskola falaira Stockholmban – jelentették hétfőn a helyi hatóságok. A horogkeresztek mellett "Undorító zsidók" és "Heil Hitler" feliratok is felkerültek egy olyan épület falaira, amelyben zsidó és hebraisztikai tanulmányok lehet folytatni.




Johanna Engman, az iskola igazgatónője "borzalmasnak és elfogadhatatlannak" nevezte a történteket. Az üzeneteket hétfő reggel eltávolították.



A színösszeállításon még lehetne csiszolni




Ugyanabban a kerületben egy másik oktatási intézmény, egy multikulturális családból származó gyerekeket befogadó gimnáziumot is feldíszítettek ismeretlenek. "Igazán szomorú, ami az intézményünkben történt, mivel jól jellemzi a svéd társadalom mai állapotát" – szomorkodott az iskola egyik munkatársa.

Hétvégén négy ember sebesült meg Malmö városban, ahol egy feminista tüntetésen részt vevő baloldali aktivisták és a Svéd Demokraták nevű hazafias párt tagjai csaptak össze.

Januárban ismeretlen elkövetők egy stockholmi mecset kapujára festettek horogkereszteket.

Egy svéd "neonáci" mozgalom tagjai ellen bírósági eljárás folyik. A derék hazafiak a főváros egyik negyedében támadtak rá egy rasszizmus elleni felvonulás résztvevőire. A tüntetők a környéken elszaporodó "náci graffitik" ellen tiltakoztak.

(MTI korrigálva; képek: ynetnews.com)