Ugrás a cikkhez
Reklám

A világ különböző országaiból érkezett fiatalok vonultak fel pénteken a svájci Lausanne utcáira, arra kérve a kormányokat, hogy tegyenek többet a klímaváltozás ellen. A fiatalok péntekenkénti tüntetéssorozata immár 51. hete tart.

A helyi rendőrség számításai szerint csaknem 3000 fiatal gyűlt össze a pénteki megmozdulásra, amely a svájci város szívében található vasútállomástól indult, és a Genfi-tó partján ért véget, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelye közelében.

#FridaysForFuture demonstration in #Lausanne.

This is only a tiny part of the March.

Shouts for system change and #ClimateJustice echoing around the streets. @UKSCN1 @Strike4Youth @GretaThunberg @fff_europe pic.twitter.com/xXsXjMD6ho

— Jake Woodier (@JakeWoodier) 2019. augusztus 9.

A fiatalok a másfél óra alatt a település számos fontos útján áthaladtak, egyebek között azt skandálva, hogy "megállíthatatlanok vagyunk, lehetséges egy másik világ", ezenkívül pedig olyan, különböző nyelveken felírt üzeneteket tartalmazó transzparenseket tartottak kezükben, mint "ne a klímát, a rendszert változtassuk meg", "itt az idő, mert a világ haldoklik" vagy "nincs tartalékbolygó".

"Nem kellene itt lennünk" - szerepelt az egyik fiatal transzparensén, visszhangozva a svéd diáklány, Greta Thunberg üzenetét. A 16 éves környezetvédő aktivista korábban többször is elmondta: a felnőttek tétlensége kényszerítette arra a gyerekeket és a fiatalokat, hogy elkezdjék sztrájksorozatukat annak érdekében, hogy tudatosítsák e probléma súlyosságát.

School strike week 51.
Greetings from SMILE in Lausanne, Switzerland. #fridaysforfuture #climatestrike #schoolstrike4climate #smile pic.twitter.com/4mAcGXLpRO

— Greta Thunberg (@GretaThunberg) 2019. augusztus 9.

A pénteki megmozdulás elején Thunberg is jelen volt, transzparensével, rajta az "iskolasztrájk a klímáért" felirattal svéd nyelven. A svéd aktivista azonban nem vállalt nyilvános szereplést, és nem is volt végig jelen a meneten, mivel Londonba indult világ körüli útja keretében.

A svéd diáklány által alapított Fridays for Future célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A sztrájksorozat globális tömegmozgalommá szerveződött.

(MTI)

Kapcsolódó: Kislányok a nagypolitikában

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából