Ugrás a cikkhez
Reklám

Évek óta csökken a regisztrált bűncselekmények száma, és rekordmagas volt a váderedményesség tavaly - számolt be Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés igazságügyi bizottságának keddi ülésén.




Polt azt emelte ki, hogy a regisztrált bűncselekmények száma évek óta csökken, az ügyészség tevékenysége 2019-ben törvényes és eredményes volt, kiemelt figyelmet kapott az eljárások gyors és hatékony lezárása. A váderedményesség tavaly 98,3 százalék volt, ami évek óta a legmagasabb, ezen belül az ügyek 85 százalékában a bírók a váddal mindenben egyezően ítélték meg a vádlottak felelősségét.

A vádemelések 73 százalékánál az ügyészség eljárást gyorsító intézkedéseket alkalmazott, ami a bíróságok munkaterheit is mérsékelte. A gyanúsítottak, vádlottak beismerésen alapuló együttműködése az ügyészséggel azt eredményezte, hogy csaknem négyezer ügyben a bíróság már az előkészítő tárgyaláson érdemben lezárhatta az ügyet - jegyezte meg a legfőbb ügyész.

Az ügyészség szempontjából 2019 nagy jelentőségű, ugyanis ez volt az első teljes év, amikor már az új büntetőeljárási törvényt kellett alkalmazni - hívta fel a figyelmet. Ennek során fontossá vált a gyanúsítottak, vádlottak együttműködése a hatóságokkal. Az új büntetőeljárási törvény nyomán a nyomozás két szakasza is átalakult: a felderítésben a nyomozóhatóság teljes önállóságot kapott, a gyanúsítotti kihallgatással induló vizsgálati szakaszt viszont az ügyészség irányítja - ismertette Polt Péter.

A büntetés-végrehajtás helyzetéről szólva a legfőbb ügyész elmondta: összességében a nemzetközi sztenderdek szerint is törvényes és megfelelő a fogvatartottakkal való bánásmód.

Polt Péter beszélt arról is, hogy a hivatali korrupció nyomozása teljes egészében ügyészségi hatáskörbe került, nőtt az ilyen eljárások száma, ám ezekben az ügyekben a váderedményesség elmarad az átlagtól. Ennek oka lehet az ilyen ügyek bizonyításának nehézsége, ugyanis korrupciós ügyekben sokszor csak a beismerés vagy a titkosszolgálati eszközökkel beszerezhető bizonyítékok lehetnek eredményesek.

Képviselői felvetésre, hogy a nemzetközi korrupciós rangsorokban Magyarország rosszul szerepel, a legfőbb ügyész úgy reagált:

attól függ, ki, kinek készíti a statisztikákat.

Továbbá a valódi korrupció

nem mindig korrelál a percepciós érzetekkel.

Egyébként pedig intenzívek a kapcsolatok az unió csalás elleni hivatalával, az OLAF-fal, "eredményes az együttműködésünk" - mondta Polt Péter.

A parlament igazságügyi bizottsága 8 igen és 3 nem szavazattal támogatta a legfőbb ügyész 2019-es évről szóló beszámolójának elfogadását.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából