Ugrás a cikkhez
Reklám

/Bővített hír./

Az előzetes eredmények alapján Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP jelölte nyerte meg a vasárnapi időközi polgármester-választást a Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint.
Dézsi a szavazatok 56,1 százalékát kapta, míg balos riválisa, Pollreisz Balázs 39 százalékot. Kettejük között nagyjából a szavazatszámlálás kezdetétől végig ez volt az arány.

Győrben azért volt szükség időközi polgármester-választás kiírására, mert az október 13-án megválasztott Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) lemondott tisztségéről. A posztért hatan indultak: egy-egy jelölt az Összefogás Győrért Egyesület, az MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP, a Fidesz-KDNP, valamint a Mi Hazánk Mozgalom színeiben, ketten pedig függetlenként.
A leadott szavazatok százszázalékos feldolgozottsága alapján Dézsi Csaba András a voksok 56,14 százalékát szerezte meg (23 932 szavazatot kapott). AZ MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP jelöltjeként induló Pollreisz Balázs a szavazatok 39,05 százalékát kapta (16 646 voksot).

Balla Jenő (Összefogás Győrért) a voksok 2,17 százalékát kapta, 923 szavazatot, a Mi Hazánk színeiben induló Géber József 1,28 százalékot, 546 szavazatot szerzett.

A két független jelöltre, Hajnal Jánosra a szavazók 0,76 százaléka adta le voksát (325 szavazat), míg Kirchfeld Máriára a voksok 0,6 százaléka (257 szavazat) jutott.

A névjegyzékben 101 629-en szerepeltek, közülük 42 943-an szavaztak, a részvételi arány így 42,25 százalékos volt.

Borkai Zsolt azért mondott le a polgármesterségről, mert a önkormányzati választás előtt nyilvánosságra került róla egy szexvideó, és a botrány során a várost érintő gyanús üzleti ügyek is felszínre kerültek. Október 13-án mindezek ellenére szűk többséggel megnyerte a győri polgármester-választást a DK-s Glázer Tímeával szemben.

Dézsi Győrben született 1962-ben. Belgyógyász, kardiológus, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa. 1994 óta tagja a Fidesznek, sőt sokáig a párt legbefolyásosabb politikusa volt a városban. 2002 előtt alpolgármester, sőt polgármesterjelölt is volt, ám akkor súlyos vereséget szenvedett az MSZP-s polgármesterrel szemben. Dézsi fideszes karrierje 2006-ban tört meg, amikor a pártvezetés az akkor még független, de sportolóként jól reklámozható Borkai Zsoltot tolta be jelöltnek. Dézsi Fidesz-frakcióvezetőként kezdte meg Borkai mellett az akkori ciklust, de a személyes ellentétek miatt Kövér László személyes jelenlétében leváltották. Dézsi azóta egyszerű képviselőként tagja volt ugyan a képviselő-testületnek, de nem volt beleszólása a városvezetés ügyeibe.

(24.hu - MTI - Választás.hu nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából