Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem vette fel a kapcsolatot a Viking Sigyn az előtte haladó Hableánnyal és nem is jelzett neki. Az ügyészség indítványozta a Viking szállodahajó kapitányának letartóztatását. A Magyar Nemzet információi szerint a szállodahajó kapitánya elleni gyanúsítás arra épül, hogy a hajózószemélyzetnek kapcsolatba kellett volna lépnie az előtte haladó sétahajóval és jeleznie kellett volna, hogy előzni készül.

A szállodahajó elektronikai navigációs rendszereinek adatai, valamint a kormányállásban rögzített hangfelvétel azonban azt bizonyítja, hogy még csak kísérletet sem tettek a kapcsolatfelvételre.

A kényszerintézkedésről a nyomozási bíró várhatóan ma dönt.

Egy évtizedek óta a Dunán közlekedő hajóskapitány a HírTV-nek elmondta, egyetért azzal, hogy az ezer tonnás Viking szállodahajó kapitánya hibázott a balesetben. Szerinte esélye sem volt a 40 tonnás Hableánynak, mivel a nagyobbik hajó szinte maga alá szívta a kisebbiket.

Újabb videón a Hableány tragédiája

A videón az látszik, ahogy szerda este a Viking Sigyn nevű szállóhajó a Margit híd alatt utoléri és nekiütközik a Hableány nevű városnéző hajónak.

A Hableány az ütközés után felborult, és másodpercek alatt elmerült. A hajóroncs azóta is a Duna mélyén van. A hajó utasai közül 19 utas egyelőre nincs meg, többen közülük valószínűleg a hajóban rekedtek.

Budapestre érkeztek a hajóbaleset áldozatainak családtagjai

Életveszélyben dolgoznak a búvárok

Gyors apadás várható

A Tiszán és mellékfolyóin hosszan elnyúló árhullámra kell számítani - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint az országban 781 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget.

A Duna árhullámának tetőzése reggel Nagymaros térségében járt. A magyar szakaszokon a vízállások lényegében a vártnak megfelelően alakulnak. Budapestnél reggelhez képest már csak néhány centiméteres emelkedés várható, a tetőzés a déli, kora délutáni órákban, az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb, 590 centiméter körüli értékkel várható. Az ezt követő apadás aránylag gyorsnak ígérkezik, a 400 centiméteres szint elérése a jövő hét közepére valószínűsíthető. A vízgyűjtőkön a most következő hat napban vízszint-emelkedést okozó csapadék nem várható.

A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése továbbra is a Tisza-tó térségében vesztegel. A Kisköre alatti szakaszon a tetőző értékek csak helyenként haladják majd meg kismértékben az elsőfokú készültségi szinteket. Az árhullám amúgy is lassú levonulását a Felső-Tiszán kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják.

A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Bodrogon, a Berettyón, illetve a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatók az elsőfokú szintek feletti vízállások. Az elmúlt napokban jelentős vízszintemelkedés kezdődött a Zagyva-Tarna vízrendszerén, amelynek apadó ágán a Tarnán Tarnaméránál, illetve a Zagyván Jászteleknél még a másodfokú szintek feletti értékek érvényesek.

A szakaszokon fokozott figyelőszolgálat dolgozik, másodfokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat naponta elemzi a kialakult helyzetet – írta az OVF.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közölte: a Fekete-Körösön 12 órától másodfokú készültséget rendeltek el.

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából