Ugrás a cikkhez
Reklám

A szerda esti dunai hajóbaleset következtében elsüllyedt hajótestet az eddigi merülések során - a körülményekre tekintettel - nem lehetett megközelíteni - közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel.Búvár merül a Dunába a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál 2019. május 31-én (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A fővárosban a Margit híd magasságában elsüllyedt termes személyhajó kiemelésével kapcsolatos feladatok irányításával Pintér Sándor belügyminiszter a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját, Hajdu János vezérőrnagyot bízta meg. A TEK a munkálatok koordinálására a Margitszigeten kihelyezett vezetési pontot állított fel. A TEK – mintegy hatvan mérnök, hídépítő és vízügyi szakértő, magyarországi és külföldi búvárok bevonásával – továbbra is keresi azt a biztonságos megoldást, amellyel első ütemben vagy a hajótestet, vagy a nagy valószínűséggel a hajótestbe szorult embereket a felszínre lehet emelni.

A szakemberek álláspontja szerint egyedi megoldást kell találni a kitűzött célok valamelyikének eléréséhez, a magas, továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása és a vízbeli nulla látástávolság nem teszi lehetővé egyetlen hagyományos eljárás alkalmazását sem.

A lehetőségeket elvi modellkísérletekkel és gyakorlati tesztmerülésekkel is vizsgálják – olvasható a BM közleményében.

Rettenetesek a körülmények

Semmit nem lehet látni a víz alatt – mondta a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület búvárja. Kovács Gábor elsőként merült az elsüllyedt Hableányhoz. “Rettenetesek a körülmények a víz alatt, ipari búvárok és katasztrófavédelmi búvárok merülnek csak ilyen körülmények között” – mondta. Kovács hozzátette, hogy megkísérelték a merülést.

“Szembesültünk azzal, hogy lehetetlen ilyenkor dolgozni. Leengedtük a létrát, pozícióba helyeztük. Van egy kisegítő személyzet, egy merülésvezető, mentőbúvárok, egy hajóscsoport. Lementünk, körbenéztem, gyakorlatilag nulla látástávolság van” – mondta a szakember az M1 riporterének. Hozzátette: a hajóra nem tudott átmenni a Duna erős sodrása miatt. Azon dolgoznak, hogy leárnyékolják a hajó előtti szakaszt, hogy a búvár be tudjon jutni a hajótestbe.

A baleset helyszínéhez érkeztek külföldről – többek között Ausztriából is – mentőbúvárok, akik a nehéz körülmények miatt nem vállalták a merülést. A koreaiak nem ismerik a magyarok nehézbúvár felszerelését, de a későbbiekben megpróbálkoznak a merüléssel.

Frissítés: el kellett vágni a légzőcsövet, hogy fel tudjon jönni a TEK-es búvár

Nem tudják megközelíteni az elsüllyedt hajóroncsot a búvárok. Ma délután egy TEK-es búvár próbált meg leereszkedni, de nem járt sikerrel. Olyannyira nem, hogy egy mentőbúvárnak kellett kimenteni.Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Csütörtökön a pontonhídról merült le egy nehézbúvár két percre, ám akkora volt a sodrás, hogy nem tudott leereszkedni a folyómederig. Egy mentési munkálatokban részt vevő szakember azt mondta, hogy jelenleg 10-11 kilométeres a sodrás, és annyira magas a vízállás, hogy életveszélyes a merülés.

A hatalmas sodrás miatt ezúttal új helyszínről, a híd pillérjének az árnyékából próbált meg lemerülni egy TEK-es búvár 14 óra körül. Leeresztettek egy két-három méter hosszú létrát a vízbe, hogy a búvár megnézze, mit lehet csinálni a mostani körülmények között. Amikor leért a létrán, leugrott a mederbe, de a sodrás miatt esélye sem volt arra, hogy megközelítse a roncsot.

A búvárt ezt követően megpróbálták visszahúzni, de a légzőcsöve beakadt a létrába. Azonnal a segítségére sietett egy mentőbúvár, akinek a segítségével elvágták a beakadt légzőcsövet, kiszabadítva ezzel a lent rekedt búvárt. Végül mind a kettejüket kihúzták - írja a 24.hu.

Kapcsolódó: A szállodahajó kapitánya tagadja, hogy szabályt szegett volna

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából