Ugrás a cikkhez
Reklám

Heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a fővárosban, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba.A Viking Sigyn szállodahajó a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott.

Nagy erőkkel folyik a mentés, amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán.

Maga alá gyűrte a kisebb hajót

A Hableány elnevezésű turistahajó feltehetően egy nagyméretű luxushajóval ütközött a szakadó esőben, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó gyorsan elsüllyedt. Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.Fotók: Ajpek Orsi / Index

A mentőszolgálat több embert megkísérelt újraéleszteni, de hét esetben nem jártak sikerrel. A mentést nehezíti az időjárás, a sötétség, a víz alacsony hőmérséklete, továbbá az, hogy a Duna árad és a folyónak erős a sodrása.

Elhúzódó folyamat lesz a keresés

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz. A helyszínen tartózkodik Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is.
Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját. Az áldozatok azonosítását a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai segítik.
Zacher Gábor toxikológus az M1 csatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy a kihűlés komoly fenyegetést jelent, és a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.

Erőteljesen árad a Duna a fővárosban

A Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály azt mondta, rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy erőteljesen árad a Duna a fővárosban, a budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint.

Jelenleg 5 méter körüli a vízállás, a Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el

A külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban.

Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten.

A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatal vezetőjétől.

A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

 A Mi Hazánk részvétét fejezi ki

Frissítés: több fázisban hozzák fel a hajóroncsot

Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a Dunából annak a turistahajónak a roncsait, amely szerda éjjel összeütközött egy szállodahajóval, majd elsüllyedt a Parlamentnél – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön az M1-nek.

Gál Kristóf hozzátette, jelenleg a kiemeléshez szükséges előmunkálatokat végzik. Kitért arra is, az alsó rakpartokon a mentési munkálatokkal kezdődően bevezetett fogalomkorlátozást feloldották, de időszakosan korlátozásokra kell majd számítani.

Az elsüllyedt hajó, a Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály közölte, cégük is részt vesz abban a válságstábban, amelyet a baleset után állítottak fel.

Megérkezett a Margitszigethez, az elsüllyedt turistahajó közelébe a Magyar Honvédség egyik hadihajója, és búvárok készülnek a merülésre – hangzott el csütörtök reggel az M1-en.

Közölték, értesüléseik szerint a honvédség szakemberei részt vesznek majd a 3-4 méter mélyre süllyedt Hableány felderítésében. Az M1 tudósítója gumicsónakokban búvárokat látott a Margit híd közelében.

Az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtök reggel az M1-nek.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, a baleset hét sérültjét stabil állapotban vitték kórházba – tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba –, annak köszönhetően, hogy hamar partra kerültek. A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk – tette hozzá.

A Duna vize most hideg – 10-15 fokos –, és az áradás miatt nagyon erős a sodrása – mondta a szóvivő, hozzátéve, aki ilyenkor vízbe kerül, az pillanatok alatt kihűlhet.

Hetvenöt éve nem történt ilyen súlyos hajóbaleset

Legutóbb 75 évvel ezelőtt volt olyan súlyos hajós baleset Magyarországon, mint amilyen szerda este történt a Margit híd közelében – mondta Horváth Imre, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára csütörtök reggel az MTI-nek.

A szakember elmondta, 75 évvel ezelőtt a Balatonon borult fel egy hajó, és akkor is többen meghaltak. Ugyanakkor a mostanihoz hasonló, de csak sérüléssel járó baleset már történt pontosan ugyanott, mint szerdán: egy sétahajó és egy szállodahajó ütközött össze másfél évvel ezelőtt.

Az okokról azt közölte, egyértelműen emberi hiba állhatott a szerda esti baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását.

Mivel szerda este nem voltak annyira rossz látási viszonyok, akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajó mozgását – tette hozzá.

A baleset körülményeiről Horváth Imre azt közölte, komoly sérülést szenvedhetett a kishajó, mivel nagyon gyorsan süllyedt el, feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállodahajó.

Egy akkora vízi jármű, mint a szállodahajó 12-15 kilométer per órával tud menni, és mintegy 1000 tonnát nyom – tette hozzá.

A baleset körülményeit minden részletre kiterjedően tisztázni tudják majd – mondta Horváth Imre –, hiszen a hajók mozgását egy „külső feketedoboz” rögzíti. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési adatokat folyamatosan rávetítik egy térképre, de rögzítik a rádióforgalmat is, s így követnek minden hajót.

A főtitkár hangsúlyozta, a magyarországi előírások szigorúan szabályozzák a hajóforgalmat, de a fővárosi szakasz még éjszaka is nagyon telített, átlagosan mintegy 70 hajó közlekedik ilyenkor is. Ugyanakkor a hajózás biztonságosnak mondható, hiszen csak ritkán vannak balesetek, és olyan súlyosak, mint a szerda esti, még ritkábban.

Budapestre jön a dél-koreai külügyminiszter

Még csütörtökön Budapestre utazik Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter a szerda esti dunai hajószerencsétlenség miatt – jelentette be csütörtökön Kim In Csol, a szöuli külügyminisztérium szóvivője.

„Kang miniszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa munkatársaink munkáját” – tudatta Kim, aláhúzva, hogy szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal, és mindent megtesznek, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a kialakult helyzetet.

Dél-koreai külügy: nem volt mentőmellény a hajó utasain

A dél-koreai külügyminisztérium közlése szerint a szerda este Budapesten elsüllyedt hajó utasai a baleset pillanatában nem viseltek mentőmellényt. Erről a Magyarországon tartózkodó dél-koreai diplomaták értesítették Szöult.

Hatéves volt az elsüllyedt hajó legfiatalabb utasa

A South China Morning Post (SCMP) a szerda esti dunai hajóbalesetről hosszas cikket közölt. Ebben azt írják az utat szervező dél-koreai utazási iroda információi alapján, hogy a dél-koreai csoportban 30 turista volt, két idegenvezető és egy fotós. A legtöbben a családjukkal utaztak, a legfiatalabb utas 6 éves volt, a legidősebb 71 éves.

A Korea Times szerint is volt egy 6 éves kislány hajón, akiről egyelőre nincsenek infomrációk, de a neve nem szerepel a túlélők között.

A csapat egy 13 napos túrán vett részt Kelet-Európában és a Balkánon. A Very Good Tour utazási iroda munkatársa egy szöuli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy az utasok kaptak-e mentőmellényt. Ri Szang Mu a sajtótájékoztatón bocsánatot kért a halálos áldozatok hozzátartozóitól. Az SCMP szerint az eddigi összes halálos áldozat a turisták közül került ki. A Very Good Tour az eddigi hét halálos áldozat 16 családtagját még csütörtök éjszaka elrepíti Budapestre.

2. frissítés: büntetőeljárás folyik az ügyben

A hét holttest azonosítása folyamatban van, közülük kettőt már azonosítottak – mondta Pál Adrián alezredes a rendőrség dunai hajóbalesetről a Teve utcai rendőrpalotában tartott sajtótájékoztatón.

Az alezredes ismertette, hogy két hajó 21 óra 5 perckor összeütközött a Margit híd alatt, 35 fő tartózkodott hajón, 2 fő magyar származású, 33 fő pedig dél-koreai származású volt. Hét fő kimentésére került sor azonnal, őket három különböző kórházba szállították.

A hajó az ütközést követően körülbelül hét másodpercen belül az oldalára dőlt és elsüllyedt.

A rendőrség vizsgálja, mi vezetett a baleset bekövetkezéséhez, a helyszíni szemle jelenleg is tart. Az alezredes emlékeztetett, hogy az időjárás nagyon nem kedvezett a mentésnek, hiszen nagyon csekély a látótávolság a vízben, illetve a folyamatos eső is megnehezítette a munkájukat.

A sajtótájékoztatón felvételeket is bemutattak, amelyen látható, ahogyan a Hableány elsüllyedt a baleset következtében.

Az alezredes három részre osztotta az előttük álló feladatokat:

A szakértők bevonásával vizsgálják a balesetet. Mint mondták, a Viking Sigyn hajó svájci illetőségű céghez tartozik, kapitánya pedig ukrán állampolgár, akit már meghallgattak a balesettel kapcsolatban.

Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes elmondta, hogy jelenleg is a helyszínen vannak, keresik a kiemelés lehetőségeit.

Végül Pál Adrien alezredes arra kérte a lakosságot, hogy ha bárki a baleset idején a környéken járt, valamint bármilyen információval rendelkezik a balesettel kapcsolatban, haladéktalanul jelentkezzen a rendőrségen. Újságírói kérdésre az alezredes közölte, hogy a hét túlélő mind dél-koreai származású. A hét már megtalált áldozat szintén dél-koreai, így a kétfős magyar személyzetet továbbra is keresik.

Továbbá szintén újságírói kérdésre megerősítették, hogy a büntetőeljárás jelenleg ismeretlen tettes ellen zajlik, mégpedig halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi tömegközlekedés veszélyeztetése miatt.

A hajón 2 nő, 1 gyermek és 12 férfi tartózkodott.

(MTI - M1 - 24.hu - atv)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából