Ugrás a cikkhez
Reklám

A büntetés-végrehajtási bíró első fokon döntött a budai Skálánál történt pénzszállítórablás életfogytiglanra ítélt egyik elkövetőjének feltételes szabadságra bocsátásáról, az ügyészi fellebbezés miatt a végzés nem jogerős, és nem lépett hatályba – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t.




Juhászné Prágai Erika közölte, a bíró megállapította, hogy a feltételes szabadság ideje 15 év, ez idő alatt az elítélt pártfogó felügyelet alatt áll. A bíróság az elítélt részére külön magatartási szabályokat írt elő, melyek megszegése esetén – ügyészi indítványra – a feltételes szabadság megszüntethető. Ilyen magatartási szabály, hogy a férfi egyik általa elkövetett bűncselekmény sértettjével sem tarthat kapcsolatot.

A büntetés-végrehajtási bíró megállapította, hogy elítélt a büntetése kezdeti időszakában tanúsított több mint 18 évvel ezelőtti fegyelemsértéseitől eltekintve betartotta az intézet rendjét, több éven át kifogástalan, példamutató magatartást tanúsított, különböző címen 28 jutalmat is kiérdemelt. A bíróság igazságügyi szakértői véleményt is beszerzett, illetve az elítélt nyilatkozatai alapján részéről határozott jóvátételi szándékot állapított meg.

A szóvivő közölte, a döntés ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős. A fellebbezés halasztó hatályú, az elítélt szabadon bocsátására ezért nem került sor.

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a Budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint több ember, egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt.

A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján az elítélt legkorábban 20 év kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Ez az időtartam 2014. május 4-én telt le, a bíróság utoljára 2016. szeptember 7-én döntött a férfi ügyében, mellőzve a feltételes szabadságra bocsátását.

Frissítés: két éve még azt mondták, nem valószínű, hogy törvénytisztelő életmódot folytatna a négyszeres gyilkos

Egy kis kiegészítés a Blikk tavalyi cikkéből:

Szabad éle­tében szinte csak rablásból és gyilkosságból szedte össze a számára szükséges pénzt. 1989 és 1994 között ugyanis tucatnyi rablás és négy gyilkosság szárad a lelkén. Társával, Donászi Aladárral először Győrben öltek, ott Ősz Zsigmond rendőrt gyilkolták meg, aki szabadnapján szállított pénzt.

Nemsokára ismét lecsaptak, akkor egy fiatal egyetemistát, Sádt Győzőt végezték ki a Skálánál, pár hónappal később egy vadászpárossal végeztek Sárszentmihálynál. Nekik csupán annyi volt a bűnük, hogy pont arra jártak, ahol a rablógyilkosok lőgyakorlatot tartottak.

1994-ben elfogták őket, Donászi azonban öngyilkos lett a börtönben. Bene saját bevallása szerint nem sorozatgyilkosnak, hanem gengszternek tartja magát. Korábban ugyanis így jellemezte személyét a Blikk munkatársának:

– Fontosnak tartom, hogy tisztázzuk, nem vagyok sorozatgyilkos. A különbség a motivációban van, ők élvezetből ölnek, én soha nem abból tettem. A gengszterben van betyárbecsület, a sorozatgyilkosban nincs!

Nem változott a személyisége

Utoljára tavaly vizsgálták felül Bene László ügyét: több szakértő, közte pszichológus, hosszas és összetett teszteknek vetette alá. A szakemberek akkor azt állapították meg, nem valószínű, hogy szabadulása esetén a férfi törvénytisztelő életmódot folytatna, ugyanis nem következett be olyan mértékű változás a személyiségében.

2. frissítés: interjút adott az N1TV-nek a Bene-Donászi páros egyik áldozatának édesapja:





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából