Ugrás a cikkhez
Reklám

A leghíresebb magyar labdarúgóról, Puskás Ferencről készít filmet "Andy" Vajna producer és Joe Eszterhas, a világhírű magyar származású amerikai forgatókönyvíró - adja hírül az MTI.




“Producerként régóta gondolkodom azon, hogyan lehetne a leghíresebb magyar labdarúgóról, Puskásról egy izgalmas, a közönségnek is érdekes filmet készíteni. Elkezdtük a munkát Joe Eszterhasszal, aki már dolgozik a film forgatókönyvén. Joe-val remek csapat vagyunk, több filmet készítettünk már közösen, legutóbb a Szabadság, szerelem filmen dolgoztunk együtt” – nyilatkozta Vajna.

“Puskást a világon mindenhol ismerik, sok helyen még a mai napig Magyarországról Puskás neve jut először az emberek eszébe. Itt volt az ideje, hogy a Puskás életéről film készüljön. Egyelőre dolgozunk az ötleten, sok a nyitott kérdés, de mindenképpen egy nagyszabású nemzetközi, magánfinanszírozású produkcióban gondolkodunk” – idézte a közlemény "Andy" Vajna producert, aki eddig csaknem hatvan film elkészítésében működött közre.




Ha meglátsz egy magyart az utcán, vágd pofon!

Vajna viselt dolgairól tudunk már eleget, őt nem kell bemutatni. A bejelentésről hírt adó MTI a csákánydoroszlói születésű forgatókönyvíróról ennyit tart fontosnak megjegyezni:

Joe Eszterhas magyar származású amerikai író és producer, több közt az Elemi ösztön, a Flashdance, a Music Box, a Showgirls című filmek fűződnek a nevéhez. 2012-ben Andy Vajna és a Magyar Nemzeti Filmalap meghívására mesterkurzust tartott Budapesten.

A Wikipédián azonban ennél sokkal fontosabb dolgokat is megtudhatunk róla. Az angol változaton ez olvasható:

Eszterhas apja egy római katolikus újság szerzője és szerkesztője volt. Joe (azaz József - a szerk.) Eszterhas 45 éves korában tudta meg, hogy apja eltitkolta együttműködését a magyar náci kormánnyal (sic!), hogy könyvégetéseket szervezett, és az elképzelhető leghitványabb antiszemita propagandát terjesztette. E felfedezés után teljesen megszakította a kapcsolatot apjával, aki úgy halt meg, hogy a fia nem volt hajlandó kibékülni vele.

A magyar Wikipédián is van a témáról említés: 

"Hollywood Animal című könyvében (New York, 2004) megírta, hogy annak idején szülei „kapcsolatban álltak az 1944-45-ös nyilas kormánnyal és segédkeztek a deportálásokban. Apja múltjának felfedezése elnémította Eszterhast.” – közli róla Merkler András.

Azonban ennél sokkal durvábbat is találunk ugyanott:

Joe Eszterhas magyar származásához való viszonya meglehetősen ellentmondásos, érzelmeit egyfajta szeretet-gyűlölet jellemzi. 2008 szeptemberében a clevelandi Plain Dealernek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy büszke származására, a magyar talpraesettségre és a hősies 1956-os forradalomra. Ennek megfelelően részt vett a Szabadság, szerelem című film munkálataiban is. Ugyanakkor meglehetősen furcsának tűnik a következő kijelentése:

"Ha meglátsz egy magyart az utcán, menj oda, és vágd pofon! Ő tudni fogja, hogy miért kapta."

Egy clevelandi lapnak adott másik interjújában pedig így jellemezte a magyarokat:

"A magyarok erőszakosak, az öngyilkosságig szenvedélyesek, túl gyorsan mondanak ítéletet, szűklátókörűek, antiszemiták és rasszisták."

Eszterhas egyébként antiszemitázni is úgy tud, mint egy igazi metélt: amikor Mel Gibson visszadobta a valószínűleg pocsék forgatókönyvét, bosszúból a zsidó sajtóhoz rohant, és azt mondta, Gibson azért nem készíti el a filmet, mert utálja a zsidókat. Azzal is bemártotta a rendezőt, hogy s közös munkájuk során állítólag többször is bibsiknek és gázkamraszökevényeknek nevezte a zsidókat, továbbá többször is kijelentette, hogy a "a holokauszt egy rakás lószar".

(Kuruc.info)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából