Az ENSZ Libanoni Békefenntartó Missziója (UNIFIL) azzal vádolta meg csütörtökön az izraeli hadsereget, hogy a misszió dél-libanoni székhelyét támadta, és megsebesített két békefenntartót.

Egy izraeli tank telibe találta az UNIFIL egyik megfigyelőállását Nakúra határvárosban - tudatta a misszió közleményében. A sebesültek állapota nem súlyos, de kórházi ápolásra szorulnak.

Andrea Tenenti, az UNIFIL szóvivője az ANSA olasz hírügynökségnek azt mondta: Izrael a misszió három létesítményét vette célba, a székhelyét, illetve két, olasz békefenntartók által működtetett helyőrséget.

Libanoni katonai hírszerzési források szerint megszakadt a kommunikáció az egyik, olasz katonákat elszállásoló bázis és az UNIFIL parancsnoksága között - jelentette az ANSA.

A világszervezet békefenntartói évtizedek óta állomásoznak Libanonban az izraeli határ közelében. Az UNIFIL kötelékében több mint tízezer katona teljesít szolgálatot több mint 50 országból. A misszión belül sok békefenntartó érkezett Indonéziából, Olaszországból és Indiából.

"A békefenntartók elleni szándékos támadás a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének számít" - emelte ki az UNIFIL közleményében.

Többen meghaltak egy volt iskolát ért izraeli csapásban a Gázai övezetben

Palesztin egészségügyi források szerint legalább 27 vagy 28 ember halt meg egy korábban iskolaként működő épületre mért izraeli csapásban a Gázai övezetben csütörtökön.

A Dír el-Balahban történt támadásban továbbá sokan megsebesültek.

Az eltalált épületben olyan belső menekültek éltek, akik az egy éve tartó harcok miatt voltak kénytelenek elhagyni otthonukat a Gázai övezetben.

Az izraeli hadsereg persze azt közölte, hogy a támadás célpontja a Hamász egy parancsnoki központja volt, amely az egykori iskolában működött, és előzetesen lépéseket tettek annak érdekében, hogy minimálisra szorítsák a civileket fenyegető veszélyt.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Harminc ír békefenntartó ellenáll a megszálló izraeli hadseregnek a libanoni határon