Az izraeli légierő az éjszaka folyamán, bunkerromboló bombákat is bevetve, pusztító erejű csapásokat hajtott végre a Hizbulláh síita ellenállási szervezet vezérkarának földalatti bunkere ellen Bejrút ed-Dáhijá negyedében. A támadás elsődleges célpontja ezúttal az egy héttel ezelőtt, ugyancsak ezen a helyen meggyilkolt Haszan Naszralláh, a Hizbulláh főtitkára utódjaként emlegetett Hásem Szafí ed-Dín volt. Izraelben szinte biztosra veszik Hásem Szafí ed-Dín halálát – írja a Jediot Aharonot és az alrabiya.com.



Hásem Szafí ed-Dín (fotó: AFP)

Hásem Szafí ed-Dín (60), az egy héttel ezelőtt meggyilkolt Haszan Naszrallah unokatestvére a többségében a síita muszlimok mitváli ágazatához tartozó arabok lakta, s a tengerparti Türosztól északkeletre levő Dír Kánún en-Naher faluban született 1964-ben. Testvére, Abdulláh Szafí ed-Dín a Hizbulláh nagykövete Teheránban. Teológiai tanulmányait Szafí ed-Dín a síiták két szent városában, az iraki Nadzsafban és az iráni Kómban folytatta. Naszrallah 2024. szeptember 27-én történt meggyilkolásáig Naím Kászemmel és Haszan Naszrallahval a Hizbulláh (arab népnyelvi kiejtéssel: Hezbollah) három legfőbb vezetőjének egyike volt.



A ma éjszakai légitámadás Bejrútban (fotó: Reuters)

Az izraeli katonai titkosszolgálat értesülése szerint tegnap este a Hizbulláh vezérkara, Hásem Szafí ed-Dínnel az élén a bejrúti Ed-Dáhijá negyedben levő főparancsnoki bunkerben jött össze tanácskozásra. „A világ legerkölcsösebbje” az információ vétele után felszólította a Hizbulláh főhadiszállása környékén lakókat, hogy saját és hozzátartozóik életének mentéséért azonnal hagyják a helyszínt. Nem sokkal ezután az izraeli légierő több tucat tonnányi bomba bevetésével pusztító erejű légitámadást hajtott végre a főhadiszállás feletti épületek, illetve az alattuk levő bunker ellen.



A légitámadás utáni kép ma reggel (fotó: AP)

Izraelben szinte biztosra veszik, hogy a ma éjszakai újabb bejrúti légitámadás során még a főtitkári beiktatása előtt meggyilkolták Hásem Szafí ed-Dínt.

H. J. – Kuruc.info