Ugrás a cikkhez
Reklám

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő írja Fb-oldalán:

9000-3000. Kerekítve ez a "bizonyított" orosz és ukrán eszközveszteség. Az idézőjel azért van, mert a teljes képet sem az Oryx, de még tán a harcolók sem látják - a háború maga a káosz.




Mit láthatunk azért mégis a számokból?

Az világos, hogy az elmúlt hónapokban nőtt az ukrán veszteség aránya, korábban inkább 4 az 1-hez volt, most kevesebb a 3 az 1-hez nél.

Ennek okai a következők lehetnek

1. Az ukránok több támadó műveletet is végrehajtottak - aki támad, általában többet veszít
2. Javultak az orosz eszközök: a Lancet elég hatásosnak tűnik pl., de állítólag az orosz légierő is kezd életjeleket mutatni.
3. Javult az orosz taktika. Az oroszok nem túl gyorsan, de tanulnak.

Mit mutat ez a jövőre nézve? Nos, bizonyosság nincs, de tényleg úgy tűnik, hogy a kevés esély, ami egy valódi ukrán győzelemre az oroszok megrendülésének őszi napjaiban megvolt, végleg elment.

Ukrajna eddig erőn felül teljesített, többször is "hatost" dobott, miközben Oroszoroszág 1-est vagy 2-est. De nem lehet mindig hatost dobni. Ukrajna már egyáltalán nem hibázhat - az oroszok meg hibázhatnak újra és újra, mert van új dobásuk.

A felőrlés a "mindet szétlövünk és felperzselünk", ellen csak a manőver és a hatalmas minőségi előny lehetne válasz - de ez a vonat szinte biztos, hogy elment.

Itt ülök egy konferencián (szerda késő esti a bejegyzés - a szerk.), komoly, intelligens emberek között. Hisznek az ukránok teljes győzelmében - a többség - aki meg nem, az nyíltan nem mondja ki, mert tabu. Hát nem tudom - amit Kijevből hallok az sokkal sötétebb.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából