Ugrás a cikkhez
Reklám

Nemrég tettem le Robert Yugovich újabb remekművét, a Topolyai fiúkat, és még mindig a hatása alatt vagyok. A két idősíkon játszódó történet egy olyan (talán utolsó) generációról szól, akik nem a plázákban nőttek fel, hanem az utcákon, tereken, grundokon. Olyan fiúkról, és lányokról, akiket nem érdekeltek a különböző okostelefonok, a számítógépek, akik zsigerből utasítottak el mindenféle kábítószert, akiknél a becsület, az összetartozás, és az egymásért való kiállás mindennél fontosabbnak számított.




Ezek a nagyrészt sportoló, külvárosi fiatalok gyűlölték a hatóságokat, a kerületüket a sajátjuknak tekintették, aminek érdekében még a bandaháborúktól sem riadtak vissza. A szereplők között ugyanúgy megtalálható a csóró vagány, mint az elkényeztetett úri fiú, a heves természetű bandavezér, a zsidó származását titkoló galeritag, a szerelmes lány, a drogkereskedő bunkók, más kerületek kemény fiúi, a fiát mindennél többre tartó anya, a kedves, önzetlen (szintén szerelmes) özvegyasszony, a külsőségeknek élő gazdag családfő, a szadista, rendőr apa és persze maga a főhős, a fiatal suhancból veteránná lett Tifó.

A cselekmény nagyrészt Budapesten játszódik, és pesti srácokat mutat be, viszont több utalás van benne (többek között a könyv címe) a vajdasági szerző délvidéki származására.

Robert Yugovich legújabb (ötödik) regénye a nyerészkedő politikusok által a polgárháborúba taszított Magyarország egy lehetséges jövőjét mutatja be egy csapat fiatal szemszögéből, akik a boldog fiatalság után nem kerülhették el a sorsukat (hazudtunk reggel, délben, este).

A könyv hivatalos bemutatója:

Robert Yugovich legújabb regénye a nem túl távoli jövőben játszódik, a polgárháború sújtotta Magyarországon. Tifó tizenöt év önkéntes száműzetés után tér haza, s miközben rég nem látott szerelmét keresve sorra találkozik az egykori barátokkal, ismerősökkel, párhuzamosan megelevenedik a múlt, a lázadó serdülőkor évei, a „Topolyai fiúk” néven hírhedté vált galeri igaz története. Az egyéni sorsokon keresztül Tifó folyamatosan szembesülni kényszerül az ország tragédiájával, s mindvégig azok az égető kérdések foglalkoztatják, hogy hol tévesztettünk utat, mit rontottunk el? A válaszok megtalálása drámai végkifejletet sejtet… A szerző széles társadalmi körképében nem csak a polgárháborút követő béke zűrzavaros jelenidejét érzékelteti, hanem megeleveníti a konfliktust közvetlenül megelőző, ellentmondásokkal terhelt múltat is, melyben mesteri módon ide-oda játszik az idősíkokkal és történésekkel. Mert nem a konkrét események a döntőek, hanem maga a jelenség; nem számít, mi, mikor történik, hiszen ebben az országban nem változik semmi! Yugovich lebilincselő meseszövése, nagyszerű jellemábrázolása, s nem utolsó sorban saját élményei teszik hitelessé a történetet és hőseit, kiknek sorsában megrázó erővel rajzolódik ki egy félrevezetett és tragikus sorsra ítéltetett generáció, egy darabokra hullott ország drámai lélekrajza.

Magyar Harcos

(Kuruc.info)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából