A Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége (AVS) bemutatta az európai parlamenti választásokon induló jelöltjeit, köztük a Magyarországon fogva tartott Ilaria Salist, akit apja képviselt a csütörtöki kampánynyitón a calabriai Riacéban.

A kevesebb mint kétezer lakosú délolasz Riacéban indította el választási kampányát a baloldali szövetség. A helyszín nem volt véletlen, miután az AVS déli választási körzete jelöltlistáját Riace egykori polgármestere, Mimmo Lucano vezeti.

A kampánynyitón jelen volt Angelo Bonelli, a Zöldpárt országos szóvivője, az AVS képviselője a római parlamentben, Nicola Fratoianni, az Olasz Baloldal (SI) főtitkára, valamint Roberto Salis, a Magyarországon fogva tartott magyarverő antifa apja.



Roberto Salis (fotó: Il Dubbio)

A baloldali pártszövetség április 19-én jelentette be, hogy Ilaria Salist jelöltként indítja a júniusi EP-választásokon. A nő listavezető az AVS északnyugat-olaszországi körzeteiben, valamint Szicília és Szardínia szigetén.

Mimmo Lucano 2004 és 2018 között vezette Riacét, amely polgármestersége alatt az illegális bevándorlók egyik fogadóközpontjává vált. Később eljárás indult ellene a migránsok befogadására szánt állami források eltulajdonítása címén: 2023-ban jogerősen, de felfüggesztetten egy év és hat hónapi börtönre ítélték.

Mimmo Lucano a kampánynyitón megtiszteltetésnek mondta, hogy Ilaria Salisszal együtt indul az EP-választásokon, hangoztatva, hogy mindketten "törvényen kívüliek".

Roberto Salis úgy nyilatkozott: Ilaria azért jelölteti magát, hogy "senkivel ne történhessen meg többé Európában, ami vele történt". Úgy vélte, az olasz diplomácia munkájának eddig nem volt sok eredménye "lányom helyzetének megoldását tekintve".

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője kijelentette: a baloldal olyan embert jelöl, aki nagyon súlyos vádakkal van börtönben Magyarországon.

"Mimmo Lucano és Ilaria Salis is azt állítja, hogy antifasisztaként indul az európai választásokon (..) Lucano az illegális bevándorlók megkülönböztetés nélküli befogadását pártolja, ha rajta múlna, Calabriának kellene befogadnia a világ összes migránsát. Ilaria Salis pedig azért ment Budapestre, hogy másokat megtámadjon" - hangoztatta Alfredo Antoniozzi calabriai képviselő, a kormánypárti Olasz Testvérek (FdI) képviselőházi frakcióvezetője.

Kijelentette: az Olasz Testvérek politikusai egy másfajta Európáért jelöltetik magukat, Lucano és Salis pedig a "nem létező antifasizmus nevében".

A közszolgálati televízió Porta a porta nevű, népszerű politikai műsorában csütörtökön bemutatott felmérések szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek 27,5 százalékon áll, a baloldali Demokrata Párt (PD) 20,5 százalékon, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) 17 százalékon. Tíz százalék alattira mérik a Hajrá Olaszországot (FI) 8,8 százalékkal és a Ligát 8,4-gyel.

Az AVS jelenleg nem éri el a négy százalékos belépési küszöböt.

(MTI nyomán)