Az elemzők által vártnál jóval jelentősebben romlott a ZEW német gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe szeptemberben.

A ZEW – Leibniz Centre for European Economic Research hat hónapra előretekintő németországi gazdasági hangulatindexe (ZEW Indicator of Economic Sentiment) 3,6 pontra, 11 havi mélypontra esett szeptemberben az augusztusi 19,2 pontról. Az elemzői várakozások átlagában jóval kedvezőbb adat, 17,0 pont szerepelt. A mutató tavaly novemberben először tért vissza a pozitív tartományba, miután hat hónapig negatív sávban ingadozott.

A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése a gazdasági környezet aktuális feltételeiről szintén jelentősen romlott, a mutatószám mínusz 84,5 pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabbra süllyedt az előző havi mínusz 77,3 pontról. Ez az érték is elmaradt az elemzői várakozásoktól, a piaci konszenzus ugyanis mínusz 80,0 pont volt.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója szintén a várakozásokat meghaladó mértékben romlott szeptemberre: 9,3 pontra csökkent a várt 16,3 pont helyett az előző havi 17,9 pontról.

Az euróövezeti hangulati mutatóban is a szeptemberi lett a leggyengébb érték tavaly október óta, amikor 2,3 ponton állt.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke 8,0 ponttal mínusz 40,4 pontra csökkent, míg az euróövezeti inflációs várakozások mutatója 10,6 ponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, az index mínusz 28,5 ponton állt szeptemberben.

Achim Wambach, a ZEW elnöke a mutatókat kommentálva arról beszélt, hogy a gazdasági helyzet közeli javulásához fűzött remények láthatóan halványulnak. A legutóbbi felmérés alapján ismét számottevő visszaesés látható a németországi gazdasági várakozásokban; az optimisták és a pesszimisták száma kiegyenlítetté vált. Bár az euróövezeti gazdasági várakozások romlása a pesszimizmus általános növekedését jelzi, a németországi várakozások visszaesése lényegesen meredekebb. Úgy tűnik, a válaszadók többsége már figyelembe vette az EKB kamatdöntését várakozásainak kialakításakor - értékelt az elnök.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.

(MTI)