Ugrás a cikkhez
Reklám

A Dél-afrikai Köztársaság könnyen kijátszhatja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancsot – írja a Bloomberg. A portál emlékeztetett, hogy június elsején kezdődik a BRICS – Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-afrikai Köztársaság – külügyminisztereinek csúcstalálkozója Fokvárosban, augusztus 22-24. között pedig egy újabb találkozóra kerül sor, amelyre Putyin is hivatalos.

Az ICC által kiadott elfogatóparancs miatt viszont a dél-afrikai hatóságoknak le kellene tartóztatniuk az orosz elnököt, amikor az országba érkezik. A dél-afrikai kormányzat ugyanakkor közölte, hogy a két találkozó résztvevőinek – beleértve az orosz elnököt is – diplomáciai mentességet biztosít.

A külügyminisztérium közleménye szerint a lépést minden Dél-Afrikában tartott nemzetközi konferencia és csúcstalálkozó esetében megtették eddig is.

„A diplomáciai mentesség a konferenciára vonatkozik, nem pedig konkrét személyekre. Arra szolgálnak, hogy a konferenciát és annak résztvevőit megvédjék a fogadó ország joghatósága alól a konferencia időtartama alatt. Ez a diplomácia mentesség nem írja felül az ICC által a konferencia bármely résztvevője ellen kiadott parancsot”– közölte a minisztérium.

A Bloomberg felidézte, nem a mostani az első konfliktus az ICC és a Dél-afrikai Köztársaság között. 2015-ben nem hajtották végre a bíróság által – háborús bűnök és népírtás miatt – kiadott elfogatóparancsot Omar al-Bashir akkori szudáni elnökkel szemben, miközben Johannesburgban részt vett az afrikai vezetők találkozóján.

A korábbi dél-afrikai elnök, Jacob Zuma 2016-ban pedig azt javasolta, hogy az ország lépjen ki az ICC-ből, de ezt a tervet hivatalából való távozása után elvetették.

(Mandiner)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából