Ugrás a cikkhez
Reklám

Joe Biden legutóbbi megnyilatkozása arra utal, hogy Washingtonnak nem tetszik (legalábbis látszólag) az izraeli kormány igazságügyi reformja, az Itámár Ben G’vír nemzetbiztonsági miniszter szorgalmazta Nemzeti Gárda felállítása és a megszállt területeken folyatott felfokozott ütemű zsidótelepítés. Ben G’vír szerint viszont Izrael nem egy további csillag az amerikai lobogón. Jáír Netanjáhu, a miniszterelnök fia azzal vádolja az USA Külügyminisztériumát, hogy anyagilag finanszírozza a kormányellenes tüntetéseket – írja a Má’árív és a Jedi’ot Áháronot.



Itámár Ben Gvír (fotó: english.wafa.ps)

Itámár Ben G’vír (Zsidó Erő – ’Ocmá Jehudit) izraeli nemzetbiztonsági miniszter úgynevezett Nemzeti Gárdát kíván fölállítani az izraeli és a megszállt területeken élő zsidó lakosság védelmére. Az igazság az, hogy ezt az újabb rendfenntartó erő létrehozását már Náftáli Bennett korábbi izraeli miniszterelnök (pontosabban: csere-miniszterelnök) is komolyan fontolgatta, de a bekövetkezett kormányválság megakadályozta annak megvalósítását.



Itámár Ben Gvír nemzetbiztonsági miniszter a testőreivel (fotó: Marc Israel Sellem)

A Dávid-csillag nem egy további csillag a lobogón

A véresszájú, szélsőséges Itámár Ben G’vír nemzetbiztonsági miniszter elképzelését, valamint Binjámin Netanjáhu igazságszolgáltatási reformját legutóbb Joe Biden amerikai elnök is bírálta. Biden azt mondta, hogy Izraelben jelenleg a belpolitikai helyzet nem jó (a kormány igazságszolgáltatási reformja elleni mindennapos tömegtüntetések miatt – H. J.), s ezért Binjámin Netanjáhu miniszterelnököt a közeljövőben nem is kívánja meghívni amerikai látogatásra.

Ben G’vír az izraeli hadsereg rádióállomásának (Gáléj Cáhál) nyilatkozva Joe Biden bíráló szavaira is reagált: „Mi nagyra értékeljük az ottani (az amerikai – H. J.) demokratikus rendszert, de pont ezen oknál fogva az amerikaiaknak is meg kell érteni, hogy Izrael független állam, s nem pedig egy további csillag az Amerikai Egyesült Államok lobogóján. Az egész világnak tisztában kell lenni azzal, hogy az izraeli nép a választásokon kifejezte az akaratát” – jelentette ki Itamár Ben G’vír, a kormánykoalíciós Zsidó Erő párt nemzetbiztonsági minisztere.



Thomas Nides amerikai nagykövet a Siratófal előtt (fotó: hamodia)

Majd a pászka ünnep és ramadán böjt után

Egyébként az Izraelben szinte mindennapos tömegtüntetésekkel kapcsolatban megszólalt Jáír Netanjáhu, az izraeli miniszterelnök botrányhős fia, Schmidt Mária meghívásának jóvoltából Budapest díszvendége, aki Twitterén azt csiripelte: az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma hozzájárul az izraeli tüntetések finanszírozásához azzal a céllal, hogy megbuktassák Netanjáhut. Thomas Nides, az Egyesült Államok Izraelben akkreditált zsidó nagykövete erre a Jedi’ot Áháronot izraeli újság televíziójának nyilatkozva röviden csak ezt mondta: ez abszurd, egyszerűen nem igaz. A nagykövet egyben módosította Bidennek az izraeli miniszterelnök amerikai meghívására vonatkozó megnyilatkozását is: Netanjáhu a zsidó peszáh ünnep és a muszlim ramadán böjti hónap után látogat Washingtonba, de a látogatás pontos időpontját még nem határozták meg.

H. J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából