Ugrás a cikkhez
Reklám

Bányászok tüntettek Varsó belvárosában az Európai Unió metánkibocsátás csökkentésére irányuló stratégiája miatt. A fővárosban tartott demonstrációt az Augusztus 80 nevű szakszervezet szervezte – írja a Polsat News nyomán az Index.

A tüntetők egy „lengyel bányászat” feliratú koporsót is magukkal vittek, amelyen Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, Ursula von der Leyen elnök és Greta Thunberg környezetvédelmi aktivista képei voltak felragasztva.

Greta Thunberg na symbolicznej trumnie polskiego górnictwa.

Zdjęcie naszego redaktora @ByzdraKarol. pic.twitter.com/uBDK6Pws8f

— Jakub Wiech (@jakubwiech) March 24, 2023

A tüntetést szervező szakszervezet szerint a tervezett európai szabályozás „halálos ítéletet jelent a lengyel bányaipar számára”. A demonstrálók fáklyákkal és szirénákkal vonultak fel, valamint petárdákat is robbantottak. A rendőrség lezárta az utakat.

A Polska Grupa Gornicza (PGG) – lengyel bányászati csoport – szerint az uniós rendelet hatályba lépése esetén a vállalatnak évente mintegy 1,5 milliárd zlotyval kellene hozzájárulnia a termeléshez.

Ennek következtében 2027. január 1-jén hat bányát kellene bezárni, további kettőt pedig 2031. január 1-jétől. 2028 és 2037 között további három bánya szűnne meg. Összességében ez mintegy 30 ezer munkahely megszűnését jelentené.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából