Ugrás a cikkhez
Reklám

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban - közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

A város az ország délkeleti részén, Szisztán-Beludzsisztán tartományban található. A Pakisztánnal határos régió Irán legszegényebb része, és a nagyrészt szunnita vallású beludzs kisebbség lakja. Az iszlám köztársaság lakosságának jelentős része síita.

A tiltakozásra - amelyet a rendőrség vérbe fojtott - a pénteki ima után került sor.

Gunfire… mass shooting…turmoil…Iran protests continues. This is from the city of Zahedan, the capital of Sistan and Baluchestan Province,#MahsaAmini #مهسا_امینی #IranProtests2022
pic.twitter.com/iZmWgQ1dVf

— Omid Memarian (@Omid_M) September 30, 2022

Az emberek azért vonultak utcára, mert egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő állítólag megerőszakolt egy 15 éves szunnita beludzs lányt Sabahar kikötővárosban - tájékoztatott az IHR. Sabahar szintén Szisztán-Beludzsisztán tartományban található.

Az iráni hatóságok szerint a Forradalmi Gárda öt tagja is meghalt az összecsapásokban. Az állami médiában "terroristaincidensként" hivatkoztak a történtekre.

Zahedan Iran. This is what it looks like after armed terror groups attempted to control it. Peaceful protests? This isn’t about Hijab or feminism. Just like Syria wasn’t about corruption and a “Gay Girl in Damascus”. This is about a regime-change war. pic.twitter.com/NhoUYUDQfW

— Hadi Nasrallah (@HadiNasrallah) October 1, 2022

Az IHR igazgatója, Mahmúd Amiri-Mogaddam emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte a tüntetők megölését. Megjegyezte: a nemzetközi közösségnek nyomozást kellene indítania az ügyben, és meg kellene akadályoznia a további vérontást.

Iránban országszerte utcai megmozdulásokra került sor az elmúlt hetekben. A tiltakozások egy fiatal iráni nő, Mahsza Amini halála miatt törtek ki. Aminit az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint a nőt durván megverték.

Az IHR úgy tudja, hogy a tüntetések során eddig legalább 133-an vesztették életüket.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából