Ugrás a cikkhez
Reklám

A Katart terrorizmussal vádoló és emiatt büntető négy legjelentősebb arab ország újabb 11 személyt és két intézményt tett fel „a terrorizmust támogatók listájára” – jelentette csütörtökön az SPA szaúdi állami hírügynökség.

Az egyik intézmény a katari székhelyű Muzulmán Tudósok Nemzetközi Szövetsége, amelyet 2004-ben alapítottak főleg olyan vallási vezetők, akik a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalomhoz tartoznak, és amelynek az elnöke az egyiptomi származású Júszef el-Karadávi. Karadávit már júniusban a terrorizmust támogatók listájára tették. A másik intézmény, amelyet Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein feketelistára tett, a Nemzetközi Iszlám Tanács.

„Ezek terrorszervezetek, amelyek az iszlám retorika örve alatt támogatják a terrorizmust” – olvasható közleményükben. A listára került természetes személyek között van a Muzulmán Testvériség ügyvezető elnöke, Mahmúd Izzat Ibrahim. A Muzulmán Testvériség vezette az “arab tavasznak” nevezett forradalmi hullám tüntetéseit 2011-ben, és megdöntött több tekintélyuralmi vezetőt a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A mozgalom politikai ideológiája elveti a dinasztikus uralkodást, a Perzsa-öböl menti arab országok ezért tekintik veszélyesnek.

A Perzsa-öböl menti válság júniusban pattant ki, ebben Katart a négy említett arab ország a terrorizmus támogatásával vádolta meg, majd megszakították vele diplomáciai és gazdasági kapcsolataikat. A blokádhoz később csatlakozott Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek. Bahrein két hete kezdeményezte Katar tagságának felfüggesztését az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsában (GCC). Katar mindig tagadta az ellene felhozott vádakat.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából