Ugrás a cikkhez
Reklám

Ankara mindenfajta együttműködésre kész a bagdadi központi kormánnyal annak érdekében, hogy felszámolja a kurd függetlenségért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet jelenlétét Irak területén - közölte a török külügyminisztérium hétfőn.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban, de a milicisták főhadiszállása az észak-iraki kurd autonóm régió területén, a Kandil-hegységben található, ahol a török haderő időről időre légicsapásokat hajt végre. Bagdad szerint a PKK egyúttal Irak más részeiben is tevékenykedik, például az olajban gazdag, valamint többnemzetiségű, kurdok, arabok és türkmének lakta Kirkukban.

Az észak-iraki kurdok Kirkukot korábban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől foglalták el, és bár az nem része a kurd autonóm területnek, ott is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást. A referendumot az iraki vezetés mellett a környező, és ugyancsak jelentős kurd kisebbséggel rendelkező országok is alkotmányellenesnek tekintik. Mivel az észak-iraki kurdok Bagdad gazdasági és jogi intézkedései ellenére sem voltak hajlandók megválni Kirkuktól, az iraki erők hétfőn hadműveletet indítottak annak visszafoglalásáért.

A török külügyminisztérium hétfőn üdvözölte, hogy Bagdad nem tűri meg Kirkukban a PKK szeparatistáit.

Szeptember végén Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter már felvetette annak lehetőségét, hogy Törökország katonailag beavatkozhat Irakban, ha Bagdad azt kifejezetten kérné vagy amennyiben bántódás érné a kurd területen élő türkmén kisebbség tagjait.

Az észak-iraki kurdok önállósodásának ügye arra késztette Ankarát és Bagdadot, hogy tegye félre a Moszul közelében állomásozó török katonák jelenlétéből fakadó nézeteltéréseit.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából