Ugrás a cikkhez
Reklám

Alaposan meg akarja erősíteni az osztrák hadsereget Hans Peter Doskozil védelmi miniszter.

„A terrorizmus megérkezett Európába. És azt sem tudjuk pontosan, hogy az illegális menekültek közül hányan maradnak megbújva Ausztriában” – érvel Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter azért, hogy a hadsereget be kell vonni belföldi rendvédelmi feladatok teljesítésébe, mert a rendőrség egyedül nem képes a feladat ellátására. Ez óriási változás az utóbbi évekhez képest, amikor a katonaság tevékenységét szűkre szabták: határvédelemre és katasztrófaelhárításra. Szolgálat a Golán-fennsíkon, unatkozás az őrvidéki határon, mentés árvizek, földcsuszamlások idején. A komoly fegyverkezés a szomszédos országokra és a NATO-ra maradt, a semleges Ausztria – mint az EU-nak a hadseregre legkevesebbet költő tagja – inkább gazdagodott. De a pár hónapja hivatalában lévő védelmi miniszter tele van ambíciókkal, és segíti a „fokozódó nemzetközi helyzet”.



Hans Peter Doskozil
A 46 éves, jogi végzettségű, szociáldemokrata Doskozil az elődeivel ellentétben fegyveres testülettől jött, karrierje a rendőrségnél vett lendületet. Miniszterségének első pillanatától héjaszerepet vállalt, s néppárti kollégáival, mindenekelőtt Wolfgang Sobotka belügyminiszterrel és Sebastian Kurzcal, a külügyi tárca vezetőjével együtt az osztrák hadsereg feltámasztásán, feladatainak kiszélesítésén fáradozik. Jó kapcsolatuknak köszönhető, hogy megalakult a hattagú biztonsági kabinet, aminek rajtuk kívül tagja a kancellár, az alkancellár és az egészségügyi miniszter. Elérték azt is, hogy a kancellár csak első az egyenlők között, nincs joga a testület döntéseit felülbírálni.

Doskozil alig pár hónapja volt csak miniszter, amikor már programot hirdetett a biztonság megerősítésére. Saját tárcájához vonta 190 kiemelt bécsi épület, köztük a külföldi követségek, valamint a vízművek és az áramszolgáltatók védelmét. „A rendőrségnek a jogosultsága megvan, de a felszereltsége hiányzik, a katonaságnál viszont fordított a helyzet” – érvelt, és a hadsereghez soroltatta a polgári repülőgépek honi védelmét is. Majd jogszabályban is alátámasztotta a katonák határszolgálatát Őrvidéken és Alsó-Ausztriában. Ahhoz viszont már külső segítségre van szüksége, hogy a hadsereghez tartozó titkosszolgálatokat – köztük a nagy becsben tartott elhárítást – a felügyelete alatt összevonják a rendőrségi titkosszolgálattal. A kancellári hivatal dolgozik a parlament elé kerülő, az alkotmány változtatását igénylő törvényjavaslaton.



Korszerűsítés vár a Black Hawk helikopterekre
Az elszánt Doskozil kiharcolta a pénzügyminiszternél, hogy tárcájának kiadásait 2020-ig összesen 1,3 milliárd, más verziók szerint 1,7 milliárd euróval növelheti. A pénzből 1,2 milliárd eurót fegyverkezésre, a többit a katonák fizetésének emelésére, a leromlott katonai építmények, kaszárnyák feljavítására költhetik. Már az idén a GDP 0,66 százalékára (2,32 milliárd euróra) emelkednek a katonai kiadások a tavalyi 0,55 százalékról. Az év végéig 7 Pandur típusú páncélozott csapatszállító, 32 Hägglund lánctalpas harcjármű, 40 páncélautó és 38 darab katonai quad érkezik a laktanyákba. A teherautókkal, terepjárókkal és szimulációs rendszerekkel együtt a beszerzés összértéke 265 millió euró. A korszerűsítés később a Hercules katonai szállító repülőgépekre és a Black Hawk helikopterekre is kiterjed, de keresik a kiszolgált Alouette III és az OH59 Kiowa helikopterek utódját is.

A létszámfejlesztési program keretében évente 8–10 pilóta és legalább 20 orvos kerül majd a hadsereg kötelékébe, s az egyenruhások körében 10–15 százalékra emelik a nők arányát. A határvédő, gyorsan mozgósítható egység létszámát a következő négy évben a jelenlegi 2200-ról 6000 főre növelik. A védelmi tárca kitart a – 2013-ban népszavazással is megerősített – sorkatonaság mellett, és igyekszik visszafogni a polgári szolgálatosok számát. Meg akarja teremteni ugyanakkor a profi hadsereg alapjait, és ezért a következő négy évben 3800 hivatásos katona szerződtetésével számol.



A Pandur csapatszállító osztrák konstrukció
Az új osztrák katonai vezetés egyszerűsítette, decentralizálta a hadsereg szerkezetét, négy nagy egységet alakított ki, köztük a Grazból vezényelt szárazföldi és a salzburgi központú légvédelmi parancsnokságot. Ezzel egy időben bejelentették, hogy megválnak a védelmi minisztériumban dolgozók 15 százalékától. Újdonság, hogy mind a kilenc osztrák tartomány külön vadászzászlóaljat kap majd, egyenként 300–500 fővel. Ha Ausztria erősíti együttműködését a NATO-val, érdeklődik az EU katonai ambíciói iránt, az osztrák katonákat külföldre vezénylik, akkor mindinkább kétséges, hogy létezik-e még az osztrák köztársaság alapjául szolgáló katonai semlegesség – vetették fel Doskozilnak. Aki szerint a semlegesség továbbra is érvényben marad, csak éppen Ausztria érdekei szerint kell meghatározni. Azaz az osztrák és az európai határok védelmére kell összpontosítani.

(HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából