Ugrás a cikkhez
Reklám

Levélben fordultak szerdán az Európai Parlament néppárti, liberális és zöld frakcióinak vezetői Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez annak érdekében, hogy a másnap kezdődő uniós csúcstalálkozón fogadjanak el szigorúbb szankciókat Oroszországgal szemben a szíriai beavatkozás miatt.

A liberális képviselőcsoportot vezető Guy Verhofstadt, valamint Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és Rebecca Harms, a zöldek társelnöke által aláírt levélben üdvözölték, hogy az uniós állam- és kormányfők e heti csúcsértekezletén napirenden lesz az Oroszországgal való együttműködés kérdése, de hangsúlyozták, az EU-nak konkrét eszközökre van szüksége ahhoz, hogy megakadályozhassa az “orosz háborús bűncselekményeket Szíriában”.

Mint írták, rövid távon a Vlagyimir Putyin orosz elnököt és belső körét célzó büntetőintézkedésekkel lehetne a leghatékonyabban elérni, hogy Oroszország eleget tegyen az ENSZ Biztonsági Tanácsában elfogadott határozatoknak. “Véget kell vetni a vegyi fegyverek és a hordóbombák válogatás nélküli, civilek elleni használatának Aleppóban” – szögezték le az aláírók.

Az uniós külügyminiszterek a hét elején célzott szankciókat fogadtak el bizonyos szíriai tisztségviselők ellen. “Most az Európai Tanácson a sor, hogy valódi intézkedéseket foganatosítson, amelyekkel nyomást lehet gyakorolni az orosz vezetésre annak érdekében, hogy eleget tegyen a nemzetközi jog előírásainak” – olvasható a levélben.

A nyugati hatalmak újabban háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely közölte, nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában.

A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék az észak-szíriai Aleppó lázadók ellenőrizte, keleti negyedeiben rekedt mintegy negyedmillió lakost. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából