Ugrás a cikkhez
Reklám

Egyszerre több tucat történet szálait követik a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratait feldolgozó újságírók, és már a jövő héten újabb ügyekkel állnak elő - hangsúlyozta kedden Berlinben a munka egyik vezetője, Frederik Obermaier, a Süddeutsche Zeitung című német lap oknyomozó újságírója.

A Panama-iratok - egy világraszóló leleplezés története című kötet bemutatóján Frederik Obermaier elmondta, hogy a következő hetekben és hónapokban sorozatosan jelennek majd meg az iratanyagból kibontakozó történetek, és megbecsülni sem lehet, hogy mennyi ügy pattan ki a dokumentumok révén, mert a 2,6 terabájt nagyságú adattömeg jelentős részét nem is tudták még átnézni.

Az anyagon világszerte több mint 400 újságíró dolgozik az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együttműködésben. A szervezet május 9-én megnyit egy kereshető adatbázist, amelyhez bárki hozzáférhet. Ebben a forrás védelme érdekében nem az eredeti dokumentumok lesznek, hanem kivonatok, amelyek azonban így is több mint 200 ezer offshore cég adatait tartalmazzák.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából