Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy kiszivárgott dokumentum szerint a csütörtökön kezdődő, rendkívüli EU-csúcson arról állapodnak meg, hogy maximum 5000 Európán kívülről érkezett migránst fogadnak be az unió államaiban. A többieket visszaküldik.

Szerencsére úgy tűnik, az Európai Unió a Földközi-tenger felől érkező illegális bevándorlók sorozatos tragédiái ellenére sem nyitja még szélesebbre a kapuit. A The Guardian című brit lap hozzájutott a rendkívüli EU-csúcs nyilatkozata vázlatához.

Eszerint az unió "mindössze" ötezer bevándorlót hajlandó befogadni és letelepíteni a különböző tagállamokban. Döntő többségüket viszont visszaküldik Észak-Afrikába.

A bizalmas anyag szerint az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex egy új, "gyors repatriálási program" során juttatja majd vissza a "menekülteket", minden valószínűség szerint Líbiába.

Annak ellenére, hogy "jogvédők" hatalmas nyomást gyakorolnak a kormányokra, a szövegtervezet arra utal, hogy mégsem állapodnak meg arról, kiterjesztik a Földközi-tengeri kutató- és mentő missziókat.

Az anyag szerint az EU kormányai mindössze megduplázzák a Triton és Poseidon járőrprogramok költségvetését - ezek az intézkedések jelenleg csak az olasz partok egy 50 kilométeres szakaszának ellenőrzésére vonatkoznak.

A Guardian megemlíti, hogy vita alakult ki a Frontex és a tagállamokat tömörítő Európai Tanács között. Utóbbi a vázlatban úgy állítja be, mintha a megnövelt költségvetés nyomán a korábban említett két program mentőműveletként működhetne tovább, a Frontex vezetője azonban ezt határozottan cáfolta.

Úgy tűnik, hogy az állam- és kormányfők rábólintanak arra, hogy "azonosítsák, elfogják és megsemmisítsék" az embercsempészek hajóit, még azelőtt, hogy azokat felhasználnák a migránsok szállítására. Erre a feladatra az tagállamok fegyveres erőit is bevetik.

Az EU terve nyomán azok a kemény fellépést sürgető kommentátorok látják majd igazolva magukat, akiket a "jogvédők" érzéketlennek és idegenellenesnek tartanak.

Katie Hopkins, a Sun brit bulvárlap kolumnistája például felvetette, hogy egy hatalmas tűzrakáson kellene elégetni a csempészek hajóit, csótányokhoz hasonlította a migránsokat, és azt mondta, hogy hadihajókkal kell visszafordulásra kényszeríteni őket. Persze azonnal petíció indult az eltávolítására, amin napok alatt 200 ezer bevándorló és agymosott aláírása gyűlt össze.

(InfoRádió korrigálva)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából