Ugrás a cikkhez
Reklám

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a holokauszt-emléknapi jeruzsálemi megemlékezésen "a nácik Európa leigázására irányuló törekvéseihez" hasonlította Irán közel-keleti "terjeszkedését". A kormányfő bírálta az Egyesült Államok által vezetett nagyhatalmakat, amiért "behódoltak Iránnak", és "lehetővé tették nukleáris programja legfontosabb elemeinek megtartását", noha "Teherán tömegpusztító fegyverek előállítására törekszik a zsidó állam elpusztítása érdekében".

"A második világháború legfőbb tanulsága a demokráciák számára, hogy nem hunyhatnak szemet a zsarnoki rendszerek felett” - jelentette ki a Jad Vashem kertjében tartott emlékünnepségen a fő demokrata. "A megbékélés ezen rendszerekkel csak növeli agresszivitásukat, s ha nem fékezik ezeket meg időben, az emberiség a jövőben még nagyobb háborúkban találja magát" - uszított az izraeli miniszterelnök.

"Ahogy a nácik megpróbálták lerombolni Európát, úgy próbál pusztítani Irán a Közel-Keleten és azon is túl, és próbálja megsemmisíteni Izraelt” - mondta fel a napi riogatást Netanjahu. "Az iráni vezetők halált és rombolást exportálnak, s a világ nem figyel felhívásaikra, amelyekben halált kérnek Amerikára, és halált kérnek Izraelre.”

Beszédében Netanjahu megfogadta, hogy a zsidó állam továbbra is mindent megtesz "önvédelme érdekében", mint mondta, továbbra is fenntartják a jogot az önvédelemre.

A jeruzsálemi megemlékezésen "a vészkorszak hatmillió zsidó áldozatának emlékére" hat fáklyát gyújtott meg hat "túlélő", akiket családtagjaik is elkísértek az eseményre. Ketten közülük Magyarországról származnak.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából