Hargita megyében az elmúlt öt évben több mint 800 kiskorú anya szült, közülük csaknem 30-an 13 évesnél fiatalabbak voltak – derült ki a csíkszeredai prefektúrán ismertetett adatokból, amelyet az Agerpres összegzett.
A jelentést elkészítő dr. Bokor Márton, a Hargita megyei egészségügyi igazgatóság szakértője az adatokat részletezve elmondta, hogy 2018-2022 között:

A jelentés szerint a legtöbb kiskorú 2019-ben szült, és 2020-ban volt a legkevesebb ilyen eset.

A leányanyák a vizsgált időszakban összesen 40 alkalommal otthon hozták világra gyermeküket, a legtöbben Udvarhelyszéken, ahol hiány van olyan orvosi asszisztensekből vagy bábákból, akik a terhesség utolsó harmadában szülészeti és nőgyógyászati konzultációra tudnák irányítani a terhes nőket.

Dr. Bokor Márton felhívta a figyelmet arra, hogy a leányanyák száma növekedett a megyében a 2008-2017 közötti időszakhoz képest.

Mint kifejtette, a tinédzserterhességek többsége mögött az a magyarázat, hogy a fiatal lányok a család nyomására válnak anyává, hogy "termékenységüket bizonyítsák", ezek mellett a szakértő kiemelte a "roma közösség" hagyományait, "szüzességkultuszát", illetve, hogy az alkoholizmus, a családon belüli agresszió is házasságba menekíti őket. Bokor szerint a felmérésekből egyértelműen kitűnik a szexuális felvilágosítás hiánya, és az, hogy nincs politikai akarat a jelenség elleni küzdelemre.

A cigány gyermekek közötti házasságkötést, noha több törvény is tiltja, a hatóságok hallgatólagosan tolerálják, és a "roma közösség" belső problémájának tekintik. Romániában 2014-ben 13 321 kiskorú lány szült, ebből kétezer 15 év alatti, hétszáz pedig 14 év alatti. 850 lány már a másodiknál, 43 pedig a harmadik vagy negyedik szülésnél járt.

Elhangzott az is, hogy Románia lakosságának száma hónapról hónapra csökken, 2016-ban 66 718-cal csökkent, kivétel ez alól a "roma kisebbség" népessége, mely szinte minden régióban növekszik. Az ország teljes lakosságának tíz százalékát a cigányok teszik ki, ami nagyjából két és fél milliót jelent.

(Agerpres - Hargita Népe - Transtelex nyomán)