Elektromos zárlat okozhatta a tüzet a miskolctapolcai Barlangfürdőben - közölte Miskolc polgármesteri hivatala hétfőn az MTI-vel. A tájékoztatás szerint még tartanak a tűzvizsgálati és kárfelmérési munkák a miskolctapolcai Barlangfürdőben, azt azonban már kizárták, hogy szándékosság okozta a péntek esti tüzet, amelynek következtében súlyosan megrongálódott a fürdőkomplexum tetőszerkezete.

Kedden érkezik kárszakértő a helyszínre, hogy felmérje a pontos károkat, addig nincs lehetőség a sérült tetőszerkezet takarására, azonban amint a felmérés megtörténik, a további károsodás megelőzése érdekében ideiglenesen befedik az épületet - írták.

A közlemény szerint egy olyan műszaki szakértői csoport felállítása is megkezdődik, amely pontosan megtervezi, milyen munkálatokra és mennyi időre lesz szükség a fürdő újjáépítéséhez.

A legfontosabb cél az, hogy a Barlangfürdő minél hamarabb újra vendégeket tudjon fogadni, az azonban csak a fürdőzők teljes biztonságának garantálása esetén történhet meg - áll a sajtóanyagban.

Mint írták, a fürdő üzemeltetőjének és az önkormányzatnak több magánember jelezte, hogy akár kétkezi munkával is készek segédkezni a helyreállításban, de más fürdővárosok és fürdők vezetői, valamint a Magyar Fürdőszövetség teljes vezetése is felajánlották segítségüket.

A közlemény szerint Veres Pál (Függetlenek SZIVE-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa Mozgalom-Velünk a Város) polgármester és Tóth-Szántai József (Pont Mi Egyesület-Fidesz-KDNP) megválasztott polgármester egyeztetését követően az önkormányzat a pénzbeli hozzájárulások fogadására létrehozott egy bankszámlát, amelynek számlaszáma kedden délelőtt válik nyilvánossá.

Annak érdekében, hogy a munkavállalók ne veszítsék el munkájukat, a Miskolci Fürdők Kft. vezetése már megkezdte az egyeztetést és a feladatok átszervezését.

A város és a Miskolci Fürdők Kft. vezetése köszöni a felajánlásokat, és azt az egyre határozottabban körvonalazódó összefogást, amely a tűz kapcsán a Barlangfürdő megmentéséért kialakulni látszik - írták.

Egyes becslések szerint a fürdő üzemeltetőjének a tűzkáron felül akár félmilliárd forintos bevételkieséssel is számolnia kell ebben az évben - áll a közleményben.