A Szegedi Törvényszék közleményben reagált a Toroczkai László Mi Hazánk-elnök Facebook elleni - nem jogerős - győzelméről szóló tegnapi hírre:

NEM HOZOTT ÍTÉLETET A SZEGEDI TÖRVÉNYSZÉK A FACEBOOKKAL SZEMBEN

A Szegedi Törvényszék a Toroczkai László felperes – Facebook Ireland Limited alperes ellen személyiségvédelmi igény érvényesítése iránt indított polgári peres eljárásban a tegnapi, illetőleg a mai napon a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem hozott ítéletet, az ügyben az elsőfokú bíróság bírósági meghagyást bocsátott ki.

A Polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 181.§ (1) bekezdése szerint, ha az alperes az írásbeli ellenkérelem előterjesztését elmulasztja és beszámítást tartalmazó iratot sem terjeszt elő, vagy azt a bíróság visszautasítja, a bíróság hivatalból, tárgyaláson kívül, az alperest a vele közölt kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással kötelezi, kivéve, ha az eljárás megszüntetésének van helye.

Az alperes az ellenkérelem előterjesztésére nyitva álló határidő elmulasztása miatt igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, melynek elbírálása folyamatban van.

Szeged, 2021. július 20.




Az érintett ugyancsak közleményben válaszolt a balliberális sajtóban a fenti szöveg alapján megjelent cikkekre:

 Reagálás a sajtóban megjelent hírekre

A Szegedi Törvényszék mai közleményére hivatkozva több helyen megjelent, hogy az általam felperesként a Facebook ellen indított perben még nem született ítélet, csupán bírósági meghagyás, mivel a Facebook ellenkérelmet nem terjesztett elő. A bírósági meghagyás azonban valójában egy ítélettel egyenértékű döntés.

Azt magam is hangsúlyoztam, hogy ez még nem jogerős ítélet. Valójában azonban a bírósági meghagyás 2021. május 26-án kelt, s 15 napot adott az alperesnek arra, hogy ellentmondással éljen. A határidő letelte után a bírósági meghagyás jogerőssé válik, s végrehajtható. Ehhez képest, a Facebook jogi képviselőjétől 2021. július 2-án érkezett meg az ellentmondás, tehát jóval a 15 napos határidő letelte után. A sajtóközleményből az is kiderül, hogy az alperes (tehát a Facebook) „az ellenkérelem előterjesztésére nyitva álló határidő elmulasztása miatt igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, amelynek elbírálása folyamatban van.” – írja a Törvényszék.

Tudjuk, hogy bármelyik magyar állampolgár esetében a hatóságok mennyire szigorúan veszik a határidők elmulasztását. Elképzelni sem tudom, hogy egy óriáscég, amelynek számos jogi képviselője van, mivel tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy elmulasztotta a határidő betartását. A perről a Facebook tudott, hiszen kétszer is visszaküldte a peranyagot, azt kérve, hogy a Törvényszék fordítsa le a peranyagot angol nyelvre. Ez megtörtént, az angol nyelvű peranyagot a Facebook átvette. A mi jogi álláspontunk szerint az ítélettel megegyező döntésnek, tehát a bírósági meghagyásnak már jogerősnek kellene lennie. Bízom a magyar bíróság függetlenségében, s remélem, hogy a törvény előtti egyenlőség mindenkire vonatkozik, és még a Facebook sem állhat államok és a törvény felett. 

Ásotthalom, 2021. július 20.

Toroczkai László