Ugrás a cikkhez
Reklám

Nagy hajrával decemberben százmilliárd forint fölé ment a 2019-ben megítélt munkahelyteremtési támogatások összege, ami újabb rekord. Egy munkahely átlagosan 16 millió forintjába került az adófizetőknek. A sorból messze a Mol lóg ki leginkább, amely munkahelyenként 68 milliót kapott, összesen 11 milliárdot.

Alaposan belehúzott a kormány a munkahelyteremtési támogatások osztogatásába decemberben, egy hónap alatt épp tíz cégnek ítéltek meg pénzt, összesen 23,4 milliárd forintot – derül ki a kormányzati honlapra feltöltött friss adatokból.




A legtöbb támogatást, 6,4 milliárd forintot a német tulajdonú, győri Audi kapta, „e-transzformációra”, vagyis az e-motorgyártás bővítésére. Ennek keretében 250 új munkahelyet terveznek létrehozni, vagyis egy új munkahely 25,5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. A másik nagy nyertes a tajvani Giant kerékpárgyártó, amely 5,2 milliárdot kapott az új üzemével együtt járó 591 munkahelyre. A német hátterű Robert Bosch-csoport két magyarországi leánya is kapott támogatást, egyszer 3,4 milliárdot „Európai Akkumulátor Gyártási Kompetencia Központ létrehozása és szerszámgép összeszerelés kapacitásbővítése” címszóval, és egyszer 2,7 milliárdot „Technológia-intenzív gyártás kiterjesztése és járműipari fejlesztési központ létrehozása” címszóval.

Milliárd forint fölötti támogatást zsebelt még be:

2019 egészében a kormány összesen 105,3 milliárd forint támogatást ítélt oda. Vagyis a december tényleg nagyon erős volt, a támogatások közel negyedéről ebben a hónapban írtak alá. A 105 milliárd forint ráadásul rekord, a magyar állam még soha nem ítélt oda ennyi munkahelyteremtési támogatást egyetlen év alatt.

A multik a legnagyobb kedvezményezettek

A rekorddöntés ugyanakkor nem meglepő, ezt évek óta minden évben sikerül elérni. 2018-ban a kormány összesen 86,5 milliárd forintot osztott szét egyedi döntésekkel. A pénzből nem csak multiknak jutott, de ők voltak a legnagyobb kedvezményezettek, mivel elsősorban a külföldi nagyvállalatoknak futja nagyberuházásokra. A kiosztott támogatás mértéke 2016-ban 64 milliárd volt, 2017-ben 71 milliárd. 2004 és 2010 között a szocialista kormányok ehhez képest összesen 130,2 milliárdot költöttek így munkahely-teremtés támogatására (30 ezer új munkahelyre).

Alaposan felment az új munkahelyek ára az adófizetőknek

2019-ben a támogatott cégek összesen 6 686 új munkahely létrehozását vállalták, vagyis egy munkahelyet átlagosan 15,7 millió forinttal támogatott a kormány. 2018-ban a támogatások átlagos összege még csak 9,8 millió forint volt, más szóval alaposan felment az új munkahelyek ára az adófizetőknek.

Ebből a szempontból a legnagyobb kedvezményezett a Mol volt, a magyar olajipari multi 68 millió forintot kapott egyetlen munkahelyért. A második helyezett a Pick Szeged lett 33,1 millió forint per munkahely eredménnyel, a dobogó legalsó fokára az utolsó pillanatban (a támogatási szerződést december 31-én írták alá) ugrott fel az IBM 32,8 millió forint per munkahely támogatással.

Támogatási összeg tekintetében szintén a Mol végzett az élen, a cég 11,7 milliárdot kapott 172 munkahelyre (így jön ki a munkahelyenkénti 68 millió forint). A német Continental 10,6 milliárdot húzott be, de erre 450 munkahelyet vállaltak. A szintén német hátterű Rehau-Automotive 7,1 milliárdot kapott.

(HVG)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából