A békés rendezés céljából Ukrajna még a novemberi amerikai elnökválasztás lebonyolítása előtt össze akar hívni egy második béketalálkozót (az elsőt Svájcban rendezték meg), de ezúttal Oroszország részvételével - tudta meg a Bloomberg hírügynökség az ügyre rálátó forrásoktól.



Fotó: Sedat Suna/Getty Images

A hírügynökség cikke emlékeztet arra, hogy a júniusi svájci békekonferencián 90 ország volt jelen, Oroszországot azonban nem hívták meg, több állam pedig alacsonyabb szintű diplomáciai küldöttséggel képviseltette magát.

Az előző békekonferencia főkövetkeztetése az volt, hogy Kijev próbálkozása, hogy megnyerje a globális Dél kulcsfontosságú országait, meghiúsult, mivel néhányan nem voltak hajlandók aláírni a végső nyilatkozatot.

Ezen országok közül sokan - valamint Kína, amely nem csatlakozott a svájci találkozóhoz - régóta érvelnek amellett, hogy Moszkvának részt kellene vennie a tárgyalásokon. Peking Brazíliával közösen terjesztette elő saját javaslatait a háború lezárása céljából.

A hírügynökség szerint az, hogy az ukrán fél a novemberi elnökválasztás előtt sürgeti még egy ilyen találkozó lebonyolítását, arra utal, hogy Volodimir Zelenszkij tart attól, hogy mi jön az Egyesült Államok külpolitikájában és Ukrajna-politikájában, ha Donald Trump kerül ki győztesen az elnökválasztáson. Az elmúlt hetekben pedig ez a forgatókönyv tűnik valószínűbbnek, miután Joe Biden demokrata jelölt és jelenlegi elnök kampánya szenved, és azon megy a találgatás, hogy visszalép-e a politikus a versenyből.

A republikánus elnökjelölt azzal dicsekedett, hogy januári beiktatásáig véget vet a háborúnak, és az ellen érvelt, hogy az USA továbbra is katonai támogatást nyújtson Kijevnek.

Az ukrán tervek arról szólnak a Bloomberg szerint, hogy még az Oroszországgal való kapcsolatfelvétel előtt letegyék az "igazságos béke" alapjait. A svájci csúcstalálkozó középpontjában a nukleáris biztonság, az élelmezésbiztonság és az elrabolt gyermekek visszaszolgáltatása állt, és ezeken a területeken lehetne felvenni a kezdeti kapcsolatot az orosz tisztviselőkkel.

Egy ukrán tisztviselő megerősítette, hogy az amerikai választás előtt egy második csúcstalálkozót terveznek.

A washingtoni Reagan Intézetben kedden tartott beszédében Volodimir Zelenszkij sürgette az Egyesült Államokat, hogy segítsen megszervezni a második csúcstalálkozót, hogy az "erőteljesebb és valóban döntő legyen".

Frissítés: hát persze hogy nem akarnak tárgyalni az oroszok Trump hatalomra kerülése előtt

Oroszország nem vesz részt az Ukrajna által tervezett második békekonferencián, amelyre Kijev Moszkva képviselőjét is várná – írja a The Kyiv Independent.

Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön azt mondta, Oroszország nem vesz részt a második békekonferencián.

Ukrajna egyébként hivatalosan még nem is hívta meg Moszkvát, így érkezett az elutasítás.

Zelenszkij korábban egy 10 pontos békejavaslatot tett közzé, amelyben a béke feltételéül szabta, hogy az orosz csapatok az összes elfoglalt ukrán területről vonuljanak ki, beleértve a Krím félszigetet is.

Putyin viszont többször kijelentette, a béke előfeltétele, hogy az ukránok átadják azt a négy megyét (Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja, Herszon), amelyet Oroszország 2022 szeptemberében annektált. A négy megye egyike sincs teljes orosz ellenőrzés alatt, sőt kettőben (Zaporizzsja, Herszon) még a megyeszékhelyet sem birtokolják.

(Bloomberg - Kyiv Independent - Portfólió nyomán)