Ugrás a cikkhez
Reklám

Újabb ember, egy több krónikus betegséggel küzdő 59 éves beteg vesztette életét Magyarországon a koronavírus miatt. Az elhunytak száma ezzel 16 főre nőtt kedd reggelre, és eközben újabb 46 főnél mutatták ki, ezzel 492-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.




Müller Cecília elmondta, mára több mint 14 ezer laborvizsgálat történt, és van ok az örömre is, mert folyamatosan távoznak az intézményekből gyógyultan is olyanok, akiknél korábban a koronavírust azonosították. Az országos tisztifőorvos beszélt az új adatközlési módszereikről, hangsúlyozva, hogy a közölt betegadatok felhívják a kockázati csoportokba tartozók figyelmét a megbetegedés veszélyeire.

Valamennyi elhunyt esetében valamilyen krónikus megbetegedést is felleltek a járványügyi elemzés során. A 16 esetben szív- érrendszeri megbetegedéssel, rosszindulatú daganatos megbetegedés, illetve az immunrendszerre hatással lévő, más krónikus betegséggel küzdőkről volt szó.

Müller arról is beszélt, hogy egy anyagcsere-megbetegedés is kockázati csoportba tartozóvá tehet valakit.

Nyilvánvalóan a többszöröse a regisztráltaknak azoknak a száma, akik fertőzöttek, vagy akár már túl is estek a betegségen – figyelmeztetett ismét. A tisztifőorvos az érintkezések számának csökkentésével lehet lassítani a járványt, és ezért nemcsak a kockázati csoportba tartozókat, hanem az egész társadalmat arra kérte, hogy tartsák be a hatóságok és a szakemberek utasításait és javaslatait.

Az országos tiszti főorvos hosszan beszélt arról, hogy hálás az orvosoknak és az ápolóknak, de köszönetet mondott az állampolgároknak is, és külön azoknak, akik dalolnak. A magyar ember dalol, és Müller Cecília szerint ezzel a dalszerzők, dalolók csökkentik a feszültséget, amit a bezártság okoz. A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy ne káros szenvedéllyel csökkentse senki a feszültséget, de a hiteles hírforrásból való tájékozódást is javaslatként említette.

Sokan kompenzálnak felesleges étkezéssel, próbáljunk meg ezek helyett inkább egy kicsit mozogni! – mondta még a feszültségkezelésről, és hozzátette: különösen kell figyelni a gyermekekre, az ő lelki egyensúlyuk érdekében is praktikus tanácsokkal szolgált.

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk a gyermekeinkre, vigyázzunk az időseinkre, és egymásra!

Kiss Róbert, az operatív törzs rendőr munkatársa a koronavírus-törvény hatályba lépésével kapcsolatban adott tájékoztatást. A Waberer felajánlása révén hétfőn 82 egészségügyi intézménybe tudták kiszállítani az egészségügyi védőfelszereléseket, amelyek az elmúlt napokban érkeztek Magyarországra.

Arról is beszélt, hogy megkezdték munkájukat a kórházparancsnokok, és rögtön meg is állapították, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre áll.

A járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatban 103 büntetőeljárás indult eddig, 26 rémhírterjesztés miatt, 19 közveszéllyel fenyegetés miatt, 29 csalás miatt, és 19 járványügyi szabálysértés miatt.

A kijárási korlátozások hatályba lépése óta 943 rendőri intézkedés volt, 822 esetben figyelmeztetéssel zárultak ezek, 90 fő ellen szabálysértési eljárás indult, 13 fő estében helyszíni bírságot szabtak ki.

A hatósági házi karanténban lévő több ezer embert 63 ezerszer ellenőrizték a rendőrök.

Újságírói kérdésekre adott válaszok:

(Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából