Ugrás a cikkhez
Reklám

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem sikerül kormányt alakítania a Borisz Tadics vezette Demokrata Pártnak (DS) Szerbiában, és ez azt jelentheti, hogy a náluk is radikálisabb soviniszták jutnak hatalomra az EU-tagjelölt balkáni országban.

A DS kedd este közleményben fölszólította a reménybeli koalíciós partnert, az Ivica Dacic vezette Szerbiai Szocialista Pártot (SPS), hogy tájékoztassa a közvéleményt: érvényes-e még az a megállapodás, amelyet a két párt kötött egymással két nappal a május 6-i parlamenti választások után.

A DS követelte azt is, hogy az SPS mondja meg, mi az akadálya annak, hogy közös kormányt alakítsanak. A két párt közötti május 8-i egyezség megvalósítása azután vált kétségessé, hogy május 20-án meglepetésre a radikálisabb Tomiszlav Nikolics legyőzte Borisz Tadicsot a szerb elnökválasztáson.

Dacic pártja harmadik lett a parlamenti választásokon, és - egy esetleges nagykoalíciót leszámítva - nélküle nem lehet olyan kormányt alakítani, amelynek többsége lenne a parlamentben. Megfigyelők szerint az elnökválasztás után megnőtt az esélye, hogy az SPS a Nikolics vezette Szerb Haladó Párttal (SNS) lép koalícióra.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából