Ugrás a cikkhez
Reklám

Legkevesebb 67 ember halt meg a nyugat-indiai Mahárástra államban az özönvízszerű esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban - közölték a hatóságok pénteken.

A Reuters hírügynökség által közölt számadatokkal szemben az AP amerikai hírügynökség 47 halottról számolt be. A hatóságok korábban "csak" 18 halálos áldozatot jelentettek.

Uddhav Thákeraj, Mahárástra főminisztere elmondta, hogy a mentésben a hadsereg is részt vesz. Egy másik tisztségviselő szerint viszont a munkálatok így is lassan haladnak, mert a heves esőzések és a kiöntött folyók miatt a munkagépeket nehezen tudják mozgatni.

Legalább 36 ember halt meg a Mumbaitól 180 kilométerre délkeletre fekvő Tálijéban, ahol egy földcsuszamlás letarolta a település nagy részét - közölte az állami kormányzat egyik minisztere.

További 27 ember Mahárástra állam különböző részein vesztette életét a földcsuszamlások és a heves esőzések miatti balesetek miatt. Legalább négy ember az állam székhelyén, Mumbaiban halt meg, miután egy épület összeomlott.

Az állami kormányzat neve elhallgatását kérő illetékese a Reutersnek elmondta: attól tartanak, hogy további több tucat ember rekedt a földcsuszamlások miatt a föld alatt Szatára és Rájgad kerületekben.

Narendra Modi indiai miniszterelnök fájdalmát fejezte ki a halálesetekkel kapcsolatban. Twitter-bejegyzése szerint szorosan nyomon követik a helyzetet, és segítségnyújtásban részesítik a természeti csapások által sújtott személyeket.

India nyugati partvidékének egyes részein 594 milliméternyi csapadék hullott 24 óra alatt, ami arra kényszerítette a hatóságokat, hogy evakuálják az embereket a veszélyeztetett területekről.

"A váratlanul lezúduló, nagyon heves esőzések földcsuszamlásokat váltottak ki számos helyen, és megáradtak a folyók" - mondta Thákeraj. "Kénytelenek vagyunk leengedni a vizet a tározókból, és ennek megfelelően elköltöztetjük az embereket. A folyópartok közelében élőket biztonságosabb helyekre költöztetjük" - jelentette ki. A part menti területeken folytatott mentési munkálatokban a haditengerészet és a hadsereg is segített - tette hozzá.

Az állam folyói kiöntöttek azután, hogy a hatóságok megnyitották a víztározókat, miután a térség egyes részein több mint 200 milliméter csapadék hullott le 24 óra alatt.

Több száz településen - falvakban és kisebb városokban - nincs áram, sem ivóvíz.

Megemelkedett a folyók vízszintje a szomszédos Karnátaka és Telangána államokban is, a helyi hatóságok figyelemmel kísérik a helyzetet.

Dél-Ázsiában gyakoriak a földcsuszamlások a monszunesős időszakban, amely júniustól szeptemberig tart. Mindazonáltal India éves csapadékmennyiségének 70 százaléka ebből az időszakból származik, ez pedig létfontosságú az ország mezőgazdasága számára.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából