Ugrás a cikkhez
Reklám

Közös japán-amerikai-francia hadgyakorlatot tartanak május közepén Japánban - jelentette be pénteken Kisi Nobuo japán védelmi miniszter.

A május 11-tól 17-g tartó hadgyakorlat a szigetország délkeleti részén lesz, az amerikai tengerészgyalogság, a francia hadsereg és a japán önvédelmi erők alakulatainak részvételével.

Ez lesz az első nagyszabású hadgyakorlat Japánban három ország részvételével, és egybeesik azzal a tokiói törekvéssel, hogy az Egyesült Államokon kívül más szövetségesekkel is erősítse a védelmi együttműködést Peking egyre tolakodóbbnak tartott magatartása közepette a Dél- és Kelet-kínai-tengeren.

Kisi Nobuo úgy nyilatkozott sajtótájékoztatóján, hogy Franciaország osztja a szabad és nyílt indiai-csendes-óceáni térséggel kapcsolatos japán nézeteket. Japán, az Egyesült Államok és Franciaország együttműködésével tovább akarja javítani a japán önvédelmi erők képességét a távoli szigetek megvédésére.

Tokiót különösen a Kína által sajátjának tekintett, de japán fennhatóság alatt álló lakatlan Szenkaku-szigetek (kínaiul Tiaojü) körüli kínai tevékenység aggasztja. Párizsnak is vannak a térségben stratégiai érdekeltségei és területei, például az Indiai-óceánon Réunion szigete vagy a Csendes-óceán déli részén fekvő, öt szigetcsoportból álló Francia Polinézia.

A közös hadgyakorlatot a déli Kjúsú szigetén lévő Kirisima gyakorlótéren és az Ainura támaszponton tartják, és lakott környezetben zajló harci cselekményeket, illetve partraszálló manővereket gyakorolnak majd.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából